Резултати са под очакваните, за нас това е неприятно. Така министър председателят Сергей Станишев предварителните резултати от изборите за Европейски парламент на пресконференция в НДК.

Станишев коментира и ниската избирателна активност. По думите му процентите около 29% са характерни за европейските страни след присъединяването им към съюза и в този смисъл България не представлява изключение.

Очевидно се реализира вот на недоволство, но той не беше мащабен и не променя политическата среда. Този извод направи премиерът Сергей Станишев от изборните резултати.
Лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев заяви, че вотът показва, че е необходимо формулиране на нови и ясни управленски цели. Първото от което се нуждаем е дискусия по политиката, второто, което е производно, е съставът на Министерски съвет и всяка партия ще направи своя анализ и преценка, добави той.

Управляващата коалиция се представи достойно и това ни дава основание да продължим напред, изтъкна той. Управляващата коалиция печели приблизително 60% от гласовете, изтъкна Станишев. По думите му преобладаващата част от българските граждани, които са гласували, са подкрепили управляващата коалиция. Станишев очаква тя да има 10 -11 евродепутата и социално-либералният вектор да бъде силно представен в двете европейски семейства - на социалистите и на либералите.

Налице е нова достатъчно силна опозиционна партия - ГЕРБ, която ще се стреми да заеме място в политическия живот, отбеляза Станишев.

Лидерът на БСП коментира кампаниите на различните партии и изтъкна, че БСП са водили позитивна кампания и са заложили на европейската тематика.

За ДПС тези избори бяха въпрос на чест - да докажат, че те не зависят от гласовете от чужбина. ДПС се представи силно, но това не дава основания за преструктуриране на правителството, заяви Станишев.

Кампанията на ГЕРБ бе определена от него като силно негативна.
ГЕРБ демонстрира идеологическа всеядност- с десните са десни, с левите - леви, с националистите - националисти, коментира още Станишев.
Според Станишев за сега за ГЕРБ трудно може да се каже дали ще се идентифицира като дясноцентристка партия или ще избере популизма, но при всички случаи следващите коалиции няма да са по-хомогенни от настоящата.