Имате пълен карт-бланш и подкрепата и на премиера, и на цялото правителство да си свършите добре и обективно работата.

Това заяви премиерът Сергей Станишев към служителите на Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС) по време на откриването новата сграда на агенцията.

Той каза, че основната мисия на ДАНС е борбата с организираната престъпност и корупцията, което е едно от най-сериозните изпитания за страната ни като член на ЕС.

„Вярвам, че служителите са високо мотивирани и най-важното е да оправдаят големите очаквания на обществото към тях", отбеляза премииерът.

Станишев заяви, че преди 10 месеца, когато обявил инициативата за изграждането на ДАНС е имало много скептици.
По думите му обаче времето е показало необходимостта от такава агенция.

Той благодари на всички хора, които са спомогнали за създаването й в срок, най-вече на членовете на парламентарната комисия.

Председателят на ДАНС Петко Сертов заяви, че е особено горд със сградата, която е построена по всички стандарти за страна членка на НАТО и ЕС, като естествено благодари на Веселин Близнаков за това, че е предоставил сградата на агенцията, въпреки че е била предвидена за военни структури.

Той наблегна на факта, че е бил спазен тримесечният срок за обединяването на трите структури в агенцията и днес тя е интегрирана административна структура готова да бъде сериозен щит за националната сигурност.

Сертов допълни, че въпреки трудностите вече са налице резултати, които обаче са далеч все още от очакванията на обществото.

Именно оправдаването на общественото доверие Сертов посочи като основен приоритет на ДАНС и негова лична кауза.

На откриването присъстваха и кметът на София Бойко Борисов, градският прокурор Николай Кокинов, както и всички членове на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Бившият военен министър Николай Свинаров горещо поздрави колегата си от парламента Михаил Миков, номиниран за нов вътрешен министър.
Столичният кмет Борисов и червената депутатка Татяна Дончева бяха рамо до рамо на церемонията, въпреки острите реплики, които си размениха задочно преди дни.