Сам оттеглих кандидатурата си за председател на ЕП. Това заяви лидерът на Партията на европейските социалисти и евродепутат от България Сергей Станишев в свое изявление.

По думите му, неговият водещ политически ангажимент остава към политическото семейство на социалистите, заяви лидерът на ПЕС.

"Позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС. Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми. Но кандидатурата ми като президент (това е автентичният израз - б.р.) на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения", мотивира оттеглянето си Станишев.

Това е причината вчера той да се обърне към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат номинацията му за президент на Европейския парламент.

Станишев приема кандидатурата си и широката подкрепа като признание. "Това е признание за моите политически позиции и поведение през годините и оценка на моята категорична европейска ангажираност. Благодаря на премиерите и на европейските лидери за инициативата и номинацията", пише Станишев.

Припомняме, късно снощи лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент германецът Манфред Вебер заяви, че ръководената от него група е готова да подкрепи избора на ПЕС за председател на европарламента. 

Борисов: ГЕРБ подкрепя Станишев за председател на парламента

Борисов: ГЕРБ подкрепя Станишев за председател на парламента

Шарл Мишел бил приятел на България

Изтъквайки, че запазва своя политически ангажимент към ПЕС, Станишев уверява, че за последната година са провели мощна и вдъхновяваща кампания за социална промяна на Европейския съюз.

Издигнахме най-убедителния кандидат за президент на Комисията, който спечели дебатите и сърцата на европейците.

Станишев спряган за председател на Европейския парламент

Станишев спряган за председател на Европейския парламент

Престижно ли ще е това за България?

"Представихме манифест "Нов социален договор за Европа". След проведените европейски избори последователно отстоявахме кандидатурата на Франс Тимерманс за председател на ЕК - като носител на тази промяна. Оценявам усилията на всички от нашето политическо семейство, начело с премиерите ни, които водиха преговорите в Съвета. Знам, че балансът между политическите сили, географски региони и равноправно представяне на половете е сложен и не се съмнявам в усилията на нашите представители в Европейския съвет", пише Станишев.

Той е разочарован от отлагането на голямата европейска промяна, която можел да постигне Франс Тимерманс като оглави Еврокомисията. "Това породи недоволство и в Групата на социалистите и демократите в ЕП по отношение на постигнатия в Брюксел пакет, както и сред повечето евродепутати", пише Станишев.

Лидерът на ПЕС се опасява, че избирателите може да се отдалечат заради отстъплението от принципа за Общия кандидат. Защо издигаме кандидати и участваме в кампании, щом накрая някой друг взема решенията, пита реторично той.

Станишев отново изтъква, че за него на първо място са интересите на Социалистическото семейство и Голямата промяна в ЕС.

Припомняме, четирима евродепутати са в надпревара за председателското място на Европейския парламент, съобщиха от пресслужбата на институцията. В първото гласуване тази сутрин участват Ска Келер (Зелени, Германия), Сира Рего (Европейска обединена левица, Испания), Давид Сасоли (социалисти, Италия) и Ян Захрадил от Алианс на консерваторите и реформистите в Европа.