Евродепутатите от ГЕРБ ще подкрепят председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, ако бъде предложен за ръководител на Европейския парламент. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след края на извънредното заседание на Европейския съвет.

Още при предизборната кампания недоумявах, че лидерът на ПЕС не искаха да го включат в листата. Сигурно в момента му е трудно, защото не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави ЕП. Българин на такава висока позиция е само чест и гордост, независимо че неговите хора в България не го харесват, коментира Борисов.

Туск обяви четиримата номинирани за ръководители на институции на ЕС

Туск обяви четиримата номинирани за ръководители на институции на ЕС

Европейският съвет постигна съгласие

Той изрази задоволство от приетите решения за разпределението на висшите длъжности в ЕС, защото Европейската народна партия (ЕНП) запазва председателското място на Европейската комисия. Категорично държахме ЕК да бъде за ЕНП и това постигнахме, заяви премиерът. Той уточни, че неговите колеги са обещали да осигурят подкрепа от евродепутатите в своите политически сили за "този огромен компромис". Източна Европа е представена в ЕП със своите депутати и със своите комисари, поясни Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът определи своя белгийски колега Шарл Мишел, назначен за нов председател на Европейския съвет, като много добър приятел на България. С предложената за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен той уточни, че се познават добре.

По неговите думи предложеният за втори мандат като зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс е прекрасен ръководител. Борисов определи предложената за председател на Европейската централна банка Кристин Лагард като негов приятел, с когото се познават много добре. Убеден съм, че подобен професионалист ще ни бъде важен по пътя за еврозоната, посочи министър-председателят.