Лидерът на БСП Сергей Станишев е участвал в международен форум, предхождащ конгреса на партия „Единна Русия" в Санкт Петербург, информира сайтът kafene.net

В изказването си той подчертал значението на добрите контакти между БСП и формацията на премиера Владимир Путин, позволили сътрудничеството между България и Русия да бъде изведено на ново равнище. Станишев специално отбелязал настъпилото развитие по енергийните проекти „Южен поток", „Бургас-Александруполис" и АЕЦ „Белене".

Той направил паралел със ситуацията в Русия, като подчертал, че и в двете страни разумната финансова политика в периода преди кризата е позволила да бъдат създадени големи резерви.

В същото време новото българско правителство прави сериозно отстъпление от тази политика, заявил Станишев. По думите му управляващите прехвърлят реалната тежест върху хората с по-ниски доходи и орязват програмите в подкрепа на заетостта, което ще доведе до десетки хиляди нови безработни.

Руските медии съобщават, че по време на конгреса си управляващата „Единна Русия" е променила устава си, като е въвела задължително участие в предизборни дебати.

Във висшия партиен съвет са избрани нови лица, сред които Александър Шохин, президент на Руския съвет на предприемачите, наричан от журналистите „профсъюз на олигарсите", губернаторът на Санкт Петербург Валентина Матвиенко, джазменът Игор Бутман и кинорежисьорът Фьодор Бондарчук.

В партийния орган място са намерили още министърът на земеделието Елена Скринник, главният секретар на правителството Сергей Собянин и двама представители на администрацията на президента.