"Съмнявам се дали ще е възможно кабинет "Василев" със 121 или 125 подкрепящи го депутати да може да преведе България през толкова тежки изпитания." Това заяви пред БНР бившият премиер и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев.

По думите му търканията в управляващата коалиция са задълбочили кризите в страната. Според него правителството на Кирил Петков е било авантюристично. Като пример Станишев посочи спрените доставки на газ от Газпром. Още на 19 март министърът на финансите обяви, че ние няма да водим преговори с "Газпром". Хубаво е да има диверсификация, но ако не си осигурил алтернатива на доставките, това е безотговорно, добави бившия премиер.

Той коментира и ролята на БСП в управляващата коалиция. По думите му е важно не как социалистите са влезли във властта, а как ще излязат от нея. "Виждаме, че редица важни за избирателите на БСП теми не бяха защитени. Неубедително звучи, че не изнасяме оръжие за Украйна. Обществото е наясно, че изнасяме за други страни, откъдето то се препраща. Второ - темата с газовите доставки", каза Станишев.

Сергей Станишев засегна и темата за отношенията с Русия. Според лидера на европейските социалисти един от големите грехове на ПП е, че са превърнали "латентното разделение на русофили и русофоби в много остро.

"На първо място трябва да сме българофили и да действаме на първо място в интерес на българската държава, а не в нечии чужди интереси - независимо дали са руски, или американски", заяви бившият премиер.

По думите му отзоваването на 70 руски дипломати ще има последствия. Той прогнозира, че руското посолство в София ще бъде закрито. Станишев изрази опасения, че може да има и сериозни икономически последици за България.

БСП оцени програмата на ПП като много добра, но има и забележки

БСП оцени програмата на ПП като много добра, но има и забележки

БСП има предложение за корекции в икономическата политика и финансите