Поредицата от срещи на Сергей Станишев започна с разговор „на четири очи" с премиера на Малта Лоурънс Гонзи.

По-късно премиерът се срещна с президента на Сърбия Борис Тадич, съобщава БНР. След кратък преглед на двустранните отношения сръбският президент изказа задоволство от последователната и принципна политика и подкрепа на България за интегрирането на Сърбия в евроатлантическите структури.

Развитието на потенциала в областта на бизнеса и инвестициите е била основната тема по време на разговора на премиера Сергей Станишев с датския му колега Андерс Фог Расмусен. Двамата поставиха акцент и върху сътрудничеството в областта на енергетиката. Сред акцентите по време на разговора между двамата e реализацията на проекта „Набуко" и възможностите на отделните страни от Каспийския регион да доставят необходимите количества природен газ за запълване на капацитета на тръбата.

Станишев се срещна и с представители на щатски еврейски организации. Основен акцент по време на разговорите бе 65-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Днес в Ню Йорк ще бъде открита Срещата на върха по Целите на хилядолетието за развитие. Премиерът Станишев ще се включи и в работата на кръгла маса I „Борба с бедността и глада".

По-късно той ще има работни срещи с администратора на Програмата на ООН за развитие Кемал Дервиш, с бившия държавен секретар на САЩ и председател на Националния демократичен институт Мадлин Олбрайт, както и с белгийския си колега Ив Летерм.