По повод въпросите дали няма да поиска оставката на финансовия министър заради скандала с НАП премиерът Станишев бе категоричен:
„Спрете с глупостите. Министър Орешарски е един от най-добрите министри. Колко страни от Европа в това число и стара Европа имат толкова стабилни финансови показатели?"

Станишев изтъкна, че дори европейската преса пише, че по публични финанси България е една от най-стабилните държави.
Той съобщи още, че тази седмица Пламен Орешарски и ДАНС ще проведат среща с ръководството на НАП и регионалните поделения.

В условията на икономическа криза ефективността на НАП е ключова, подчерта премиерът.

По-рано днес стана ясно, че ДАНС не е планирала арест на Мургина.

Още...

Естествено е президентът на ЕНП Вилфред Матренс да дойде тук в подкрепата на ГЕРБ, която е член на ЕНП, коментира лидерът на БСП и министър-председател Сергей Станишев.

Това посещение е ярко политическо и е свързано с предстоящата кампания за евроизборите, подчерта Станишев.

Двете основни политически семейства в Европа си съперничат и се конкурират и е нормално той да отправи критики към правителството и да подкрепи тяхната сестринска партия, каза Станишев.

Той добави, че е учуден, че председателят на ЕНП намира изявлението на Борисов в Америка за нещо искрено.

„То че е искрено - искрено е, но не смятам, че е нещо в нормалната демократична и цивилизована практика", коментира Станишев и изрази неодобрение да се разделят хората в обществото и да се обиждат възрастните.

НДСВ: Не вярваме на обвиненията срещу Мургина.

Още...

„Да кажеш, че българските пенсионери са носталгични и глупави и за това гласуват за БСП, е обидно (не всички пенсионери гласуват за БСП) и е опасно, защото категоризира българското общество", коментира още Станишев.

По отношение на ЕК той заяви, че правителството винаги е било отворено към нея и изтъкна, че през последната половин година е установена по-добра комуникация. Според Станишев усилията, които се полагат, дават положителни резултати и като аргумент той посочи последния доклад на ЕК.

„Толкова окуражаващ доклад от ЕК за България не е имало", изтъкна той и добави, че сега „важното е да не се отпуснем, да не полегнем на лаврите и да смятаме, че нещата са решени".

Станишев заяви категорично, че усилията ще продължат и изрази решимост да бъдат постигнати още по-добри резултати с промени в Закона за конфликт на интереси, комисията „Кушлев", процедурите за избор на магистрати. Станишев изрази удовлетворение от по-добрата координация в ЕК в усилията за реформи.

„Това ще продължи. Няма да отстъпваме назад. Няма да стоим на едно място. Ще вървим напред не само защото се иска от ЕК и Европейски парламент, а защото е важно за българското общество", заяви премиерът.

Преди да коментира актуалните въпроси за деня Станишев намери време да представи лично пред журналисти обновения сайт на БСП, който вече предлага много повече възможности за информиране и обратна връзка.

След това премиерът отиде да направи първия ход на гросмайстора ни Веселин Топалов в двубоя му с Гата Камски.