Премиерът Сергей Станишев потвърди позицията си, че към този момент не се налага сключване на споразумение с МВФ. Премиерът изтъкна, че България води постоянен и конструктивен диалог с фонда. 

"Неслучайно и в оценките на МВФ се смята, че България е в много по-добра кондиция в условията на световна икономическа и финансова криза. Същото е мнението и на Европейската комисия.

България във всеки един момент има възможност, ако се наложи и ако има необходимост, да води преговори с МВФ за засилване на нашето взаимодействие. Към този момент това не се налага,"
изтъкна Станишев, цитиран от БНР.

Министри от икономическия екип на премиера са на противоположни позиции за това дали трябва да бъде сключено предпазно споразумение с фонда.

Вчера вицепремиерът Ивайло Калфин, който наблюдава икономическата политика, препоръча правителството да започне предварителни преговори за такова споразумение, което според него ще поддържа доверието в България и ще покаже, че страната има освен собствени, и допълнителни ресурси.

Финансовият министър Пламен Орешарски смята обаче, че страната няма нужда от споразумение с МВФ, защото е стабилна във всяко отношение. Освен това, според него, правителство с приключващ мандат не е разумно да сключва споразумение, което ще бъде изпълнявано от следващ кабинет.