"Макар и непопулярни, смятам, че мерките са най-добрият вариант за справяне със създалата се ситуация, без да се стига до налагане на нов локдаун. Тези мерки не целят да направят ваксинацията задължителна за населението. Дълбоко вярвам в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за собственото си здраве. Вярвам обаче, че и всеки, респективно, трябва да може да носи и отговорност за тези решения".

Това написа в социалната мрежа фейсбук служебният премиер Стефан Янев. 

От синдикат "Образование" питат Кацаров за зеления сертификат в училищата

От синдикат "Образование" питат Кацаров за зеления сертификат в училищата

Близо 35% от българските учители биха напуснали, ако се въведе това изискване за работата им

Той изтъква, че сертификатите важат както за ваксинирани, така и за преболедували граждани и за такива, които имат негативен тест. По думите му мерките категорично са временни и ще бъдат отменени в момента, в който ситуацията се нормализира.

Янев пише и за разработената програма за компенсиране на небитовите потребителите на електрическа енергия.

Държава, работодатели и синдикати с някакъв напредък за цената на тока

Държава, работодатели и синдикати с някакъв напредък за цената на тока

За първи път има някакъв напредък

"Разбирайки добре общественото недоволство и осъзнавайки, че ще понесем критики, особено в разгара на политическа кампания, предложихме временни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19", пише Янев.

Той подчертава, че са наясно с политическите последици от тези непопулярни действия, но той споделя позицията, че гарантирането на политическото ни оцеляване и перспектива не могат да бъдат основания да поставят под риск живота и здравето на българските граждани, ни да бъде дестабилизирна здравна система.

"В ситуация на тежки кризи не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата ценност - човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система", пише Янев.

Пламен Димитров: Цените на тока са непосилни за бизнеса, предстоят масови съкращения

Пламен Димитров: Цените на тока са непосилни за бизнеса, предстоят масови съкращения

Очакваната 5% инфлация ще бъде достигната...

Над 630 хиляди клиенти, които закупуват ток на свободния пазар, ще получат компенсация от 110 лв./мвтч. Периодът на подпомагане ще бъде от 1.10.2021 г. до 31.11.2021 г., като за програмата са предвидени 450 млн. лв. Те ще бъдат осигурени от държавния бюджет за сметка на предоставянето на безвъзмездни средства в размер на 450 милиона лева от АЕЦ "Козлодуй".

Изплащането ще започне още със следващите фактури за потребявана електроенергия на небитовите клиенти. Всички компенсации ще бъдат получени в рамките на календарната 2021 г.

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Синдикати и бизнес: Добри намерения за цената на тока много, но конкретни решения - не

Настояват за незабавни и несимволични компенсации

Освен с управлението на възникналите кризи, продължава и подготовката по организирането на честни и демократични избори, пише Янев. МВР и останалите правоохранителните органи работят и ще продължат да работят активно срещу всички порочни практики, на които сме били свидетели при провеждането на избори през годините. Ще бъдат осигурени и допълнителни машини, чрез които да се гарантира, че електоралният процес ще протече безпроблемно, спокойно и че хората ще могат да упражнят свободно правото си на глас, се казва в поста на служебния премиер Стефан Янев във Фейсбук.