В столичния квартал „Редута" започва подписка за премахването на циганския катун на ул. „Калиманци", след инцидент в парка „Гео Милев".

Вчера млад мъж прави забележка на циганин, който изхвърлял боклуци в зелените площи.

В отговор бързо се събира агресивна циганска тълпа, въоръжени с лопати, ножове, колове и вериги, която заплашва излезлите на разходка в парка, сред които млади семейства с деца и възрастни хора, информират от пресцентъра на ВМРО.

Парк „Гео Милев" се намира в столичния кв. „Редута" и в близост до него минава ул. „Калиманци", на която е разположен един от много незаконни цигански катуни в София.

Гражданите инициират подписка, след като до момента никой не е отговорил на техните сигнали, като се надяват да принудят администрация да си свърши работата.

Според тях, поведението на властите е угодно към циганите, но бездейно към редовните данъкоплатци - жители на квартала. Определят бездействието на общината като недопустимо въпреки, че чиновниците се издържат от техните данъци.

От ВМРО припомнят, че многократно са сезирали всички възможни длъжностни лица в държавата за наличието на незаконното гето на ул. „Калиманци" и за агресивното поведение на неговите обитателите.

Общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки внесе доклад за незабавното премахване на гетото на ул. „Калиманци", както и питане към кмета на Столична община за това кои са виновните длъжностни лица за съществуването му. Питането засяга и въпроса с липсата на цялостна общинска политика по отношение на незаконните цигански гета.