Като собствени приходи за годината Столична община очаква 778 милиона, това е с 52 милиона повече. Toва обясни Стефан Марков, местна коалиция ГЕРБ - СДС пред БНТ по време на дискусия за какво ще бъдат изхарчени парите от бюджета на столицата.

По думите му бюджетът е насочен към устойчивите политики в сферата на социална и транспортна инфраструктура, както и на нови политики, като дигитализация - очаква се да има над 150 нови електронни услуги.

Според Калоян Паргов от БСП бюджет 2020 намалява с близо 50 млн. лв. Ние имаме 38 милиона увеличение в два данъка, но по отношение на управление на собствеността и другите приходи, нещата не вървят толкова добре, подчерта той.

Той е категоричен, че е време наред с дебатите да се води и разговор за приходната част на бюджета.

По отношение на мръсния въздух Стефан Марков заяви, че няма една мярка, която да повлияе драстично на качеството на въздуха, трябва комплекс от мерки.

С 30-40 лв. повече ще плащат най-старите и най-натоварващи автомобили, обясни Марков.

Вдигайки тези данъци, от общината ще накажат фискално населението, без това да направи по-чист въздуха, категоричен бе Паргов.

Според Владислав Панев от "Демократична България" посоката трябва да бъде таксуване на определени действия от шофьорите и гражданите. Тези 40 милиона, които ще бъдат събрани от увеличeните данъци, са точно несъбраните приходи от 2019 г.

Въздухът е отговорност на всеки един от нас. Всеки един данък е начин да се събират публични средства, за да подобряваме средата, в която всички живеем. Става въпрос за автомобили, чиито показатели за вредните емисии са доста завишени, заяви на свой ред Карлос Контрера.

Той коментира и темата за нощния градски транспорт в София, който по думите му не бил на печалба.

Той обяснява, че според данните само една от линиите е сравнително добре натоварена. Контрера е на мнение, че трябва да се оптимизират маршрутите на останалите, за да станат те по-атрактивни за пътниците.