Членовете на Градския съвет на БСП в София си поставиха оценка "много добър" на резултатите, постигнати от партията на предсрочните парламентарни избори. На пленума на столичната организация на социалистите беше обсъден и приет анализа на резултатите от вота.

"Резултатите от изборите показват категорично един факт, който е абсолютно неоспорим - че промяната в държавата започна", каза Калоян Паргов, лидер на БСП - София. Според него голямото постижение за БСП е това, че социалистите са успели да наложат нов дневен ред в държавата и са накарали десните партии да използват лявата риторика в платформите си.

"Важното е, че на тези избори за първи път темата за доходите победи магистралите и градежите. Ето това е стъпката към голямата промяна и най-голямото доказателство, че пътят, по който сме тръгнали е правилен", допълни Паргов.

Според лидерът на БСП - София успехът на левицата е и в това, че на тези избори те са удвоили броя на депутатите си - от 38 на 80, от които 15 от София, и е станала "по-силен и незаобиколим фактор, реална алтернатива на ГЕРБ".

В анализа Паргов отчете още, че стратегията за общи послания за борба с корупцията и паралелната държава е била правилна. Като слабост обаче той отбеляза липсата на конкретика и доразвиване на тезите в тази посока в кампанията, както и това какво точно предлага БСП като алтернатива на статуквото.

Според Паргов най-голямата грешка на социалистите на тези избори се крие в това, че БСП са допуснали да бъдат вкарани в калъпа на антиевропейска партия - "... допуснахме чрез външен и вътрешен натиск ГЕРБ да се позиционира като "европейска партия", а на БСП беше пришита опасността от отклоняване на държавата от европейския път на развитие", заключи Паргов.