Нямало е износ на оръжия, произведени от българския военно-промишлен комплекс с дестинация Украйна. Това коментира пред bTV служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов, наследил на поста Корнелия Нинова. Именно Нинова, смята Стоянов, признала, че в крайна сметка непряк износ все пак е имало

"В статията (на Ди Велт) бившият премиер обяснява това, аз не мога да коментирам . От това, което прочетох, това е ставало през трети държави. Не мога да коментирам какво се е случило преди да бъда министър. Това, което мога да кажа, е, че дори премиерът на България не може да направи никакви стъпки по отношение на търговията с оръжие без знанието и съдействието на министъра на икономиката. Всичко минава през комисията за контрол на търговията на оръжие и нейния председател (министърът)", каза шефът на икономическото ведомство.

И отговори на обвиненията на Корнелия Нинова, която го обвини по-рано в говорене на "глупости". "Гледах г-жа Нинова, която най-накрая призна след дълги месеци отричане, в които казваше, че нито един патрон не напуска България към Украйна, сега вече признава, че просто се е заобикаляла забраната, наложена от Народното събрание".

Следва да отбележим, че в интервюто си, дадено няколко часа преди това на Стоянов, Нинова отрече да е имало какъвто и да е износ за Украйна, като страните получатели на българско оръжие изрично декларирали, че то е за собствени нужди и нямали право да го изнасят за трети страни. Това потвърди и Стоянов, като посочи, че в нито един от документите за краен получател не е фигурирала Украйна.

Имало и "странни съвпадения", подчерта министърът. Така например точно на 28 април, когато Кирил Петков е на посещение в Украйна, се случило "нещо странно, извън всички правила" - за една нощ било извадено разрешително за износ на оръжие за Румъния на стойност над 200 милиона евро.

Димитър Стоянов: Не е тайна, че сме изнасяли оръжие за Украйна през трети страни

Димитър Стоянов: Не е тайна, че сме изнасяли оръжие за Украйна през трети страни

Оръжейния бизнес се храни от конфликти

"В разрез с всички правила на комисията, по личните указания, разбира се, на министъра на икономиката и по-точно на началника на кабинета му - Калоян Методиев. С натиск върху експерти и т.н. Това излезе по медиите, както и документите стоят в комисията", поясни Стоянов. В случая ставало дума за договор с частна компания, нямаща връзка с което и да е правителство.

В случая нямало закононарушения, като се изключи начинът, по който било извадено разрешителното в спешен порядък, тъй като правилата са документи по сделка да се предоставят 5 дни по-рано, за да има време те да бъдат проверени.

Стоянов преповтори позицията си, че ако твърденията на Петков и Василев пред Ди Велт, че през трети страни е било изнасяно оръжие за Украйна са верни, то това е престъпление, тъй като се заобикаля решение на Народното събрание към въпросния момент.

Значително е намалял износът към близки до Украйна страни по време на управлението на служебното правителство в сравнение с периода, когато управлявал кабинета Петков. За март, април и май 2022 година износът към Полша е бил над 1 милиард, а за август, септември и октовмри пада на 500 милиона. Идентична е и тенденцията с експорта към Чехия - от 500 на 70 милиона, и Румъния - от 250 на 120 милиона.

Иначе търсенето на оръжие се повишава цялостно, не само заради войната в Украйна, заяви още Никола Стоянов.