Фактът, че министърът на икономиката Драгомир Стойнев се отваря за западен инвеститор, говори за безопасност и я свързва със западна технология е радикално говорене за БСП, което не съм чувала досега.
Това обяви лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева на пресконференция по актуалната в последните дни тема за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй". С тази констатация обаче в общи линии се изчерпват позитивите, които ДБГ вижда от цялата ситуация.

Подобно на своите партньори ДСБ и СДС Меглена Кунева обяви, че с действията и думите си министър Стойнев на практика прави „мечешка услуга" на американската компания „Уестингхаус". Всеки чужд инвеститор трябва да бъде оценен по достойнство, да се чувства добре дошъл и сигурен у нас, коментира Кунева. Големите западни компании обаче знаят как да печелят конкурси сами, категорична бе тя.
„Ако не искат да поставят под опасност една частна инвестиция, управляващите би трябвало да пазят доброто име и репутацията на компанията, като я оставят да се състезава. Те знаят как да изтъкнат своите предимства, при това честно", настоя Меглена Кунева.

Надежда и Меглена на път да се изпокарат заради „Козлодуй"
Още...

Найден Зеленогорски от своя страна посочи, че като икономист го интересуват числата, каквито за момента липсват. Необходим е обществен дебат, експертен и икономически анализ, провеждане на съответната процедура и избор на най-добрия инвеститор и технология, настоя той.
„Ние сме проевропейска партия и политици и в известна степен сме прозападани политици, но това не означава, че не се грижим за националния интерес, а той изисква да има ясни параметри", подчерта Зеленогорски.

В „България на гражданите" са категорични, че тезата им „не се бие" с тази на СДС и най-вече ДСБ, според които България генерално няма нужда от нови мощности преди 2035 година. „Ние коментираме казуса от гледна точка на прозрачността и безопасността, а Радан Кънев е отишъл в друга посока", обясни Кунева. Според ДБГ по отношение на развитието на ядрената енергия и изобщо икономиката на страната е необходима преди всичко широка дискусия и консенсус.

Освен че прави „мечешка услуга" на американците, БСП работи на парче с цел чрез голям проект да получи политическа подкрепа, анализира още лидерът на ДБГ.
Според Зеленогорски управляващите се стараят да оставят еднакво доволни и Русия и САЩ, което не е правилният подход.

Кунева и Зеленогорски засегнаха и темата „еврофондове", като упрекнаха сегашни и предишни управляващи, че могат единствено да се обвиняват взаимно, вместо да се разберат в името на обществения интерес.
Към днешна дата нивото на изплатени суми по различни европрограми е около 48%, а 52% остават неизплатени. Това са около 4.9 млрд. евро, като 3.2 млрд от тях могат да се платят и в следващи години. Разликата от 1.7 млрд. евро обаче я няма, отчете Кунева и попита загубени ли са тези пари, къде са и кой ще ги поеме.

Според Меглена Кунева по програма „Конкурентоспособност" управляващите са реагирали адекватно и са показали, че ако се мисли, могат да се спасят част от парите. Трябва ясно да се знае колко сме загубили и защо, за да се предпазим това да се случи отново, настоя тя.
Правителството няма план за развитие на българската администрация, няма план как се усъвършенстват уменията на българския бизнес", съжали Кунева и дори обяви, че тя би могла да събере на една маса управляващи и опозиция, за да се начертае ясен план.

„Нека гласуват мерките на Европейската комисия в пленарна зала и да ги изпълняват", призова Кунева, според която тези мерки са технически, но изискват политическа воля. „Трябва да се откажат от това да казват кой ще печели проектите, да делят общините на „наши" и „ваши", да не отделят от парите за партийни каси", обясни лидерът на ДБГ.

Меглена Кунева отново подчерта, че по време на преговорите за присъединяване към Европейския съюз е изпълнявала единствено меморандум, подписан от Надежда Михайлова още през 1999 година. „В него е записано, че България поема ангажимента да изведе от експлоатация 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй" през 2002 година и 3-ти и 4-ти блок през 2006 година, поради което се посочва и дата за присъединяване 2007 година", припомни Кунева и обеща този меморандум дори да се публикува на сайта на Движението.

По думите и още от началото на 90-те години се знае, че първите четири блока ще бъдат затворени, но никой не прави нищо за това. Всички само са укрепвали тези реактори и е много важно да си отговорим на въпроса кои фирми са извършвали тези укрепвания и ремонти, призова Меглена Кунева.