Нямаше прозрачен и открит процес във Висшия съдебен съвет (ВСС), Борислав Сарафов беше избран за изпълняващ длъжността (и.д.) главен прокурор по една изключително прибързана процедура. Това заяви депутатът от ПП/ДБ и председател на правната комисия в парламента Стою Стоев пред БНР.

"В цялата ситуация, която се разиграва в последния месец и малко, на преден план беше съмнението у всички за политическо влияние в съдебната власт и конкретно във ВСС. Докато за отстраняването на г-н Гешев имаше много и други основания той да бъде отстранен - масови протести, доста конкретни мнения на специалисти, че той не е пригоден за тази длъжност. Отстраняването на Гешев може поне да бъде обяснено не само с политическото влияние", коментира той.

Стоев подчерта, че вместо да се проведе прозрачен и открит процес с ясно разписани правила, буквално за един ден се е провела изключително прибързана процедура, която по никакъв начин не е разсеяла съмненията за политическото влияние над ВСС.

Правосъдният министър оспорва пред ВСС избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

Правосъдният министър оспорва пред ВСС избора на Сарафов за и.д. главен прокурор

Нямаше съмнение, че кой ще наследи Гешев, а в начина, по който бе избран, каза Славов

"Всички проблеми, които съпътстваха управлението на прокуратурата от Иван Гешев, индиректно могат да се насочат и към Сарафов. В последния момент чухме, че Сарафов има различно мнение от това на Гешев, преди това 3 години нищо не чухме", каза още той.

Стою Стоев вижда и прекалено овластяване на един човек в съчетаването на длъжностите директор на НСлС и временно изпълняващ длъжността главен прокурор от Сарафов.

Той е категоричен, че в крайна сметка трябва да бъдат направени конституционни промени. "Тези, които са в нашата визия, целят гарантиране на по-голяма независимост на съдебната власт", обясни той и допълни, че ВСС е конструиран така, че предполага не малко политическо влияние в съдебната система. Затова основният фокус на идеите на ПП/ДБ за конституционна промяна бил върху реформа в структурата на ВСС. Според коалицията ВСС трябва да бъде разделен на два органа и в този за съда да имат преимущество съдии, избрани от съдии. "С квотите, които се предлагат, политическото влияние е почти невъзможно", увери той.

ПП/ДБ: Гешев и Сарафов са две страни на една и съща монета

ПП/ДБ: Гешев и Сарафов са две страни на една и съща монета

Съдебната реформа минавала през промяна в Конституцията и през ВСС

Стоев очаква, че след като ПП/ДБ проведат срещи с всички останали политически сили и оповестят официално предложенията си, те ще бъдат подкрепени и от БСП. Според него премахването на фигурата на главния прокурор не е от компетенцията на обикновено Народно събрание и депутатите трябва да се концентрират върху нещата, които могат да постигнат, като ограничаване на правомощията на обвинител №1.

Стою Стоев смята също, че доверието в съдебната система е дълъг процес и то ще се увеличава стъпка по стъпка, а не на следващия ден, след като бъде променена Конституцията.