Инж. Страхил Танев застава начело на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, съобщават от МРРБ. Той е назначен със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Смяната на ръководството на АГКК се налага заради забавени реформи. МРРБ очаква от новия изпълнителен директор на АГКК инициатива за спешни промени на наредбите и инструкциите, които да дадат тласък за модерното производство на кадастрални карти, геодезически дейности и картографски продукти.

Страхил Танев е изправен пред задачите да възстанови Съвета по геодезия, картография и кадастър, да довърши процеса по надграждане на информационните системи и дигиталните услуги и да създаде дългоочакваната връзка с Имотния регистър.

Страхил Танев е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия, където се дипломира като магистър - инженер по геодезия.

Работил е като техник - геодезист, а в периода 1999 - 2004 г. е бил проектант. Участвал е в изработването на кадастрални планове на населени места, попълване и поддържане на кадастралния план, план на подземните проводи и съоръжения, създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри и в геодезически работи и измервания. Изготвял е цифрови модели в строителството.

От 2004 до юни 2023 г. е бил ръководител на инженерно-геодезическите дейности на едни от най-големите инфраструктурни проекти на територията на страната в областта на пътната и железопътна инфраструктура, водоснабдяването и канализацията, преработването на отпадъци и отпадни води, строителство на мащабни логистични центрове и др.

Той е вписан в регистъра на правоспособните лица за извършване не дейности по кадастъра и е член на Камарата на инженерите по геодезия.

Няма пари за по-високи заплати в Агенцията по кадастър

Няма пари за по-високи заплати в Агенцията по кадастър

Иван Шишков: Опитът тя да бъде преместена към друго звено е проблем, свързан с други закони