На официална церемония в министерството на екологията Нона Караджова пое поста министър на екологията.
Тя прие и ключа на повереното й ведомство лично от Джевдет Чакъров.

"Уверявам ви, че всичко хубаво, което е направено в министерството, ще продължи", заяви Караджова. "Ако има пропуски, те ще бъдат преодолени", добави тя.

Новият министър на екологията отказа да даде подробности за своите зам.-министри, както и за първите задачи, с които ще се захване.

Запитана за своя екип Караджова отговори единствено: „Екипът е страхотен, дамски, женски".

Бившият министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров изтъкна някои от основните успехи на министерството за периода, в който той го е оглавявал.

"2005 г. започнахме с една бедствена за страната ситуация", заяви той. По думите му обаче още в началото министерството е успяло да реагира изключително успешно и да отговори адекватно на така създалата се ситуация.

Като успех той изтъкна създаването на специализирано звено, което да измерва и анализира състоянието на водите в язовирите и реките. В тази връзка той открои добрата и адекватна по думите му работа на дирекция „Води" към министерството. Чакъров похвали работата на дирекция „Отпадъци".

Той открои като кризисна и ситуацията с отпадъците и по-конкретно проблема около сметището в Суходол.

"Със съвместни усилия екипът на министерството на околната среда и водите се включи активно, проведохме диалог със Столична община и създадохме специализирана работна група. Всичко, което е било възможно, сме го направили", изтъкна още Чакъров, коментирайки проблема с отпадъците.

Той определи и като успешна дейността, свързана с подготовката и изграждането на отпадъчните депа - казус, по който имаше повдигната процедура в Брюксел, припомни Чакъров. Цялата организационна работа е свършена, добави още бившият министър и призова за по-активна дейност на общините във връзка с депата.

Чакъров изтъкна още, че през последните няколко години министерството на околната среда и водите е инвестирало 300 млн. лв. в инфраструктурни проекти, свързани с водата и отпадъците. Той добави, че такива инвестиции са направени в абсолютно всички общини в страната.

"За съжаление в момента имаме доста сериозен спад в приходната част, но това го отдавам на сегашната ситуация в страната, на изборите и се надявам скоро да има увеличение в тази част", добави Чакъров.
Той отбеляза още, че нито една процедура за обществени поръчки на министерството не е била обект на критики от страна на Сметната палата.

При управление на програма ИСПА, в частта й за околната среда, са контрактувани 95,4 %от заложените финанси, съобщи още вече бившият министър.

Чакъров добави, че досегашният екип на министерството би оказал пълно съдействие в работата на новите служители.

„Така бихме оказали всякаква подкрепа и за усвояването на средствата от еврофондовете, свързани с министерството", изтъкна Чакъров. Той пожела на своя наследник успешна ефективна работа в името на прекрасната ни страна.