Има риск България да влезе в свръхдефицит, защото се теглят кредити, с които не се развива икономиката, а се финансира дефицитът на страната. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в интервю за БНР и посочи, че смята този риск за сериозен проблем.

„Причината за това са липсата на приходи. Оказва се, че преизпълнението на бюджетните приходи е само за пред медиите", категоричен бе той.

Миков съзира и друг много сериозен проблем, а именно външната задлъжнялост. Той подчерта, че темпът на нарастването й ни превел шампиони в Европа. Това можело да доведе до сериозни финансови проблеми в страната.

По-малко държава в икономиката, в сигурността, в социалните мерки в най-бедната страна в ЕС. И това очертава обективно, че страната ни се управлява от дясно правителството с десни мерки", заяви червеният лидер, коментирайки предлагания от управляващите бюджет за следващата година.

Първото нещо, което направили сегашните управници, било да вдигнат данък на работещите бедни. Миков подчерта, че 408 лв. на година са били взети от управляващите от хората с минимални работни заплати - най-бедните българи.

В предлагания бюджет се намалявали средствата за държавните училища, за сметка на частните.

Михаил Миков смята, че правителството е формирало бюджета без да засегне крайно тежък проблем като демографската криза.
Кой инвеститор ще дойде в държава, в която няма квалифицирана работна ръка, или работна ръка, която я няма въобще заради демографската криза", попита социалистът. В подкрепа на думите си той посочи, че тази година 50% от децата от първи клас вземат помощи за деца за бедни семейства. Михаил Миков попита какво се случва с децата в по-горните класове. Той е категоричен, че предложенията на правителството в областта на образованието не решават проблемите с невъзможността за създаване на работна ръка и справяне с липсата на грамотност на българското население.

Той смята още, че е възможно да се преразгледа кохезионната политика, включително и социалната, именно заради сигурността и опасността от терористични актове. Миков коментира, че по този начин ще бъдат ударени най-бедните страни в Европа, които са с догонващо развитие като България. „И тук отново се връщам на бюджет, който очевидно разчита на евросредствата за развитие. А тези средства не могат да бъдат основни за развитието на една страна", коментира той.

Миков обясни и какво предлага левицата по отношение на бюджета, а именно увеличаване отново на замразените социални плащания и онези наши 14 мерки в помощ на хората.

По отношение на исканата оставка на президента Росен Плевнелиев, председателят на БСП обясни, че е нужно да се обсъдят не само думите, но и действията му, и те трябва да бъдат квалифицирани според законите. Миков изтъкна, че имало достатъчно мотиви, за да сложат подписите си под искане за отстраняване на президента. Последният пример за това било награждаването на Патриарх Вартоломей с орден от държавния глава.

Червеният лидер е убеден, че групата около Плевнелиев правела всичко възможно, за да има втора кандидатура за председателското място в ООН и да се попречи на Ирина Бокова. Тя била със безспорен авторитет и сериозни шансове да заеме поста. Миков коментира, че когато се играе срещу кандидатурата й, се играело и срещу България. Той подчерта още, че се правел нескопосан ПР на Кристалина Георгиева.