"През 2013 г. "Булгаргаз" сключи договор със СОКАР за доставка на 1 млрд. куб. м. газ .Тя трябва да започне от 1 януари 2021 г. Важното за България е ,че от новата година на пазара ще има друг източник за доставка на природен газ".

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите й благодарение на проекта за интерконектора Гърция-България, страната ни никога няма да остане без природен газ.

"Такива проекти са много важни и имат стратегическо значение както за енергийния сектор, така и за икономиката ни. Те ще позволят на страната да запази стратегическото си място на газовата карта на Европа. Българските граждани и бизнесът ще могат да се възползват от предимствата, които дава диверсификацията - да има по-добри цени и по-добри условия", поясни Петкова.

Борисов: Очакваме азерски газ от 1 януари 2021 г.
Обновена

Борисов: Очакваме азерски газ от 1 януари 2021 г.

Премиерът и енергийният министър Теменужка Петкова инспектораха интерконектора България - Гърция

По отношение на ситуацията с коронавируса у нас, министър Петкова коментира, че усилията на правителството са насочени към това да се опази живота и здравето на хората.

Никой от колегите не е спрял да работи нито за миг в тази посока. Виждате колко мерки бяха предприети, за да се справим с тежката ситуация, поясни Петкова.

По думите й няма държава, която да е напълно подготвена за пандемията. "Смятам, че българското правителство е едно от тези, които реагира най-адекватно и при първата, и при втората вълна на COVID-19", коментира Петкова.

Борисов се хвали: МВФ одобрил разходването на мазнинките

Борисов се хвали: МВФ одобрил разходването на мазнинките

Томиславе, препоръчват дори още повече да се инвестира в образование

Министърът призова да бъдем отговорни да спазваме мерките. И допълни, че МВФ е оценил работата на правителството по време на пандемията като много добра.

"Беше направена сериозна инвестиция по отношение на социалната сфера. Мярката 60/40 е много важна за намаляване на безработицата. България е с едни от най-добрите макроикономически показатели дори в кризата. Много критики се чуха относно бюджета за 2021 г. Според мен той е адекватен предвид ситуацията", заключи министърът на енергетиката.