Причините, заради които си подадох оставката преди 5 години, сега се връщат със страшна сила. Те са като едни неизчистени бакии, една несвършена работа, която виси като дамоклев меч над България. Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" и бивш министър на правосъдието Христо Иванов.

По негови думи у нас няма прокуратура и това води до невъзможност да се установи законност в страната. Когато пък нямало законност, не можело да се привлекат чуждестранни инвестиции.

Иванов определи като "законодателен Мики Маус" предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да има специален прокурор, който да може да разследва главния прокурор. Според него това ще струва страшно много пари, защото за 7 години ще има един човек, който ще се занимава с 4-5 случая на мандат. Това по негови думи е много за една демокрация, но от гледна точка на това да плащаме заплата на някого за 7 години, е твърде малко.

ГЕРБ предлагат разследване на главния прокурор

ГЕРБ предлагат разследване на главния прокурор

Пленумът на ВСС ще избира разследващия прокурор, който трябва да има поне 12 години стаж

Той изрази мнение, че основното е главният прокурор, който ще бъде обект на разследването на този прокурор, да бъде отстраняван, тъй като на поста си той ще може да осуетява възможността за разследване срещу себе си.

Според Иванов ВСС са "мажоретен състав на главния прокурор" и по структурни причини не могат да изберат прокурор с достатъчна независимост, който да тръгне срещу обвинител №1.

Съпредседателят на ДБ изтъкна, че България има най-много прокурори на глава от населението в ЕС, а също повече от всички страни в бившия Съветски съюз.

Относно ситуацията с пандемията той посочи, че овладяването й ще дойде от страна на ЕС, а не от българското правителство.

Прокурор, разследващ главния - от март догодина

Прокурор, разследващ главния - от март догодина

Дотогава трябва да бъде създадена новата длъжност

"На сметката на нашето правителство ще бъдат записани нивата на високата смъртност от коронавируса. България можеше да избегне това, но не го направи заради престъпната безотговорност и беззаконие, което цари в страната", отбеляза Иванов.

По негови думи обществото е загубило окончателно доверието в кабинета "Борисов 3" и това най-тежко щяло да проличи, когато правителството опита да го убеди, че трябва масово да се ваксинираме, за да си спестим трета вълна на кризата.

Според Иванов президентът Румен Радев не е бил подготвен, когато е посочил датата 28 март като най-възможна за провеждане на парламентарните избори. Той настоя държавният глава да проведе консултации с ЦИК и здравните власти, за да е ясно на гражданите дали могат да бъдат проведени избори на посочената дата.