С дарение от дядо Добри се строи храм-паметник на гара Елин Пелин, разказа пред БНР кметът на село Байлово Бойко Неделчев.

"Есента той подари 8208 лева, след това - още 4 хил. лева", каза кметът.

Дядо Добри Добрев или светецът от Байлово, както го наричат хората. Миналата година той навърши 100 години. Въпреки това той все още пътува пеша до София, където в катедралния храм "Александър Невски" събира милостиня, която дарява за строеж и реконструкция на православните храмове.

"Той е загадка за всички и така ще се запомни", казва кметът. Като младеж по време на бомбардировките беше прислужник в министерство. Когато падат бомбите над София, той оглушава. Имал е 4 деца, живял е със съпругата и майка си - вдовица от Балканската война.

Учителката Марина Боева допълва, че уважават столетника заради добрата душа, благотворителността, която прави и неговото трудолюбие: "Радваме се, че има църква и можем да запалим свещ там".

Мъдростта, която е запомнила от него е: "Да вярваме в Бога, в доброто, в добрите хора и да правим добрини, защото човек се запомня с добрите дела".

Като от Евангелските думи, че никой не е пророк в собствения си дом, и дядо Добри е по-разбиран и почитан извън родното си място.

Хората, които са срещали съвременния светец, разказват, че той за всекиго намира подходящите думи за съвет или утеха.