Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните "партньори" и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация. Ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната.

Това написа във "Фейсбук" тази вечер министърът на отбраната Стефан Янев.  Сценарий за поста в МО и риск за сигурността вижда Янев в исканията за оставката му.

Стефан Янев: Нито Путин, нито НАТО затварят вратата на дипломацията

Стефан Янев: Нито Путин, нито НАТО затварят вратата на дипломацията

Не иска да се говори с войнствена реторика

Според него, България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция. България трябва да демонстрира позиция в защита на националните си интереси.

Длъжна е да защити правата на своите граждани, да гарантира тяхната сигурност и спокойствие, просперитета на българската държава. Всъщност целта е една - да съхраним своята държавност, своята култура и национална идентичност, написа още той. 

Припомняме, че бяха отправени призиви за остака на Янев, след като той отново направи изявление, отклоняващо се от официалната позиция на страната по повод кризата в Украйна.

След като преди месец Стефан Янев призова да не се четат медии, а само официални канали за струпването на руски войски по границата с Украйна и че няма военна заплаха, преди дни след закритото заседание на парламент след нахлуването на Путин в Украйна, Янев отново заяви, че случващото се не трябва да бъде наричано война.