Пътят на дипломацията не е затворен. Тази позиция изрази военният министър Стефан Янев пред медиите след засекретеното заседание на НС, след като бе изслушан в парламента за войната в Украйна.

Имаме сериозен въоръжен конфликт, изтъкна той. Тази вечер предстои Европейски съвет, а утре ще се проведат две срещи на НАТО. Важното, по думите му, е страните членки на Алианса да не бъдат засегнати като се осъжда, случващото се на територията на Украйна. 

НАТО активира отбранителни планове, мести войски

НАТО активира отбранителни планове, мести войски

Столтенберг напомни за член 5 от Договора

Нарочно не говорим с войнствена реторика, обясни министър Янев. Припомняме, че подобно изказване направи военният министър преди няколко седмици - препоръча да не се четат медиите.

Нито НАТО, нито Путин, по мнението му, затваряли вратата за дипломация. В един момент активните действия ще свършат, ще има нужда отново от дипломация, изтъкна той като се надява ситуацията да се омиротвори, когато това е възможно.

Пряка заплаха за страната ни няма, подчерта военният министър. Все пак съществуват рискове от икономически мерки. 

Фон дер Лайен: Представяме масови и целеносачени санкции срещу Русия

Фон дер Лайен: Представяме масови и целеносачени санкции срещу Русия

По думите й предвидените санкции ще имат сериозно въздействие

Тази нощ - 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

По-рано днес Украйна съобщи за най-малко седем загинали и деветима ранени при руски обстрел. В Одеска област има 18 убити.

От своя страна Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските военни са свалили пет самолета и руски хеликоптер.

Впоследствие руското министерство на отбраната отрече тази информация и информира, че украинската противовъздушна отбрана е неутрализирана, инфраструктурата на военните летища е изведена от строя, а украинските граничари не оказват никаква съпротива.

Ръководителят на украинската армия заяви, че е получил заповед от президента Володимир Зеленски военните да нанесат "максимални загуби на агресора".

По-късно украинските военни съобщиха, че са си върнали контрола над Луганска област и Мариупол.