НАТО ще активира своите отбранителни планове, които ще включват преместване на войски. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявлението си от тази сутрин, съобщава Der Standart.

Утре ще се проведе специална виртуална среща.

Русия нападна Украйна, това е акт на война, каза Столтенберг.

"Имаме война в Европа в мащаби и по начин, който смятахме, че е нещо от миналото. Това е "драматичен момент за сигурността на Европа". "Това е преднамерена, хладнокръвна и дълго планирана операция".

Борел: Това са най-мрачните часове за Европа от ВСВ насам

Борел: Това са най-мрачните часове за Европа от ВСВ насам

"Целта на Русия не е само Донбас, целта е не само Украйна, но и стабилността в Европа и целият международен мир"

Столтенберг изрично напомни член 5 от договора, който казва, че нападението срещу една страна членка на Алианас, е нападение срещу Алианса.

Освен това Столтенберг настоя, че е време да се сформира анти-Путин пакт.

Той обясни, че присъствието на НАТО се разширява, но това са отбранителни мерки за избягване на конфликт или атака срещу държава членка. "Атака срещу една страна от НАТО е атака срещу всички тях", подчертава Столтенберг.

Трябва да засилим колективната си защита по море, въздух и земя. Последните седмици нашите съюзници оставиха много войски в Европа, имаме над 100 самолета и над 120 кораба от Северно до Средиземно море - нашият ангажимент по чл. 5 е несъмнен, каза шефът на НАТО.

Западът удря Русия с безпрецедентни санкции заради Украйна

Западът удря Русия с безпрецедентни санкции заради Украйна

Ще накажем това ужасяващо решение, обещава Лондон

"Последните месеци значително увеличихме присъствието НАТО в източните територии на ЕС, ще увеличим и увеличаваме в момента нашето присъствие в Източните територии на Алианса. Днес актуализирахме плановете, което ще даде повече правомощия на командващите".

Русия никога не е приемала сериозно предложенията за диалог, като същевременно планира все повече и повече инвазия. Русия затвори вратата за политическо решение. Това е тъжната реалност, която има драматични последици за украинското население, но и за цяла Европа, посочи той.

По искане на България и други страни членки от Източна Европа НАТО се съгласи да започнат консултации по чл. 4, предвиждащ спешни консултации при заплаха за териториалната цялост или сигурността на държава от Алианса.

Стана ясно също, че натовски войски няма да бъдат изпратени в Украйна.

Зеленски очаква светът да застави Русия да спазва мира

Зеленски очаква светът да застави Русия да спазва мира

Украйна и съюзниците изграждат коалиция срещу Путин

Тази нощ руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

От Белия дом излязоха с изявление, в което се посочва, че Путин е избрал преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

Германският канцлер Олаф Шолц определи настоящите събития като "ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа".

Путин официално започна война срещу Украйна
Обновена

Путин официално започна война срещу Украйна

Очевидци съобщават за взривове в украински градове…

От своя страна ООН пък призова руския президент да изтегли войските си от Украйна в името на човечеството, а британският премиер Борис Джонсън упрекна Путин, че е избрал пътя на кръвопролитието и унищожението със започването на непредизвикана атака срещу Украйна.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също увери, че ЕС ще държи Москва отговорна за "неоправданата" й атака срещу Украйна.

От своя страна, Китай призова всички страни, замесени в конфликта в Украйна, да проявят сдържаност и отказа да нарече "инвазия" руските действия спрямо Украйна.

По-късно беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е съгласен с позицията на Китай относно ситуацията в Украйна и че все още може да бъде предотвратен пълномащабен конфликт.