Росен Плевнелиев, президентът на България 2012 - 2017 г., призова Кирил Петков да вземе оставката на военния министър Стефан Янев.

Директно с обръщение в ефир Плевнелиев се обърна към премиера Кирил Петков: "Отървете се, вземете оставката на министъра на отбраната, който с нищо не допринася за българската позиция и българската сигурност."

Държа на оставката на военния министър Стефан Янев, няколко пъти посочи Росен Плевнелиев, който още днес ще подкрепи и подписката с това искане.

Въпросът с позицията на военния министър Стефан Янев се актуализира пак, след като той отново направи изявление, отклоняващо се от официалната позиция на страната по повод кризата в Украйна. След като преди месец Стефан Янев призова да не се четат медии, а само официални канали за струпването на руски войски по границата с Украйна и че няма военна заплаха, преди два дни след закритото заседание на парламент след нахлуването на Путин в Украйна, Стефан Янев отново заяви, че случващото се не трябва да бъде наричано война. 

Стефан Янев не разбира притесненията от конфликта НАТО - Русия днес

Стефан Янев не разбира притесненията от конфликта НАТО - Русия днес

Спокойно, като бъде взето решение, ще бъдете информирани

Плевнелиев се обърна към Кирил Петков и с призива моментално да се купят модерни радари, тъй като нашите са на 50 години и са руски. Така е направила дори и Албания още преди години.

В Черно море ври и кипи, води се на наша територия хибридна война, която е започнала явно още 2015 година, припомни Росен Плевнелиев.

Той беше категоричен и за още нещо - България трябва и е длъжна да помогне на Украйна. Български войници не могат да отидат там, но България може да изпрати оръжие, медикаменти, храна. Два пъти Плевнелиев настоя страната ни да помогне на украинската армия с оръжие, а това е напълно възможно.

Длъжни се да го направим, в крайна сметка там, в Украйна, има много наши сънародници, има българи, настоя Росен Плевнелиев.

Трябва да се срамуваме, ако не можем да защитим бъдещето на децата си. Очаквам категорична подкрепа на правителството за мястото на България в ЕС и НАТО.

Росен Плевнелиев е провел разговор с Юшченко, президентът на Украйна от 2005 до 2010 г., когото Русия направи опит да отрови.

Според Виктор Юшченко сценарият на диктатора Путин е да инсталира свой марионетен режим, т.е. президент в Украйна. Името на бъдещия президент на Украйна е Медведчук - това е украински олигарх, близък приятел на Путин, на когото руснаците преди години спретнаха политическа партия и три телевизионни канала, които денонощно бълваха руската пропаганда.

По думите на Росен Плевнелиев начинът, по който руснаците действат по нищо не се различава от това, което ни се е случило на 9 септември 1944 г. - преврат, инсталиране на марионетен ражим и колонониално управление на територия.

Росен Плевнелиев коментира и думата "денацификация", с която самият Владимир Путин посочи целта на т.нар. "специализирана операция" на Русия в Украйна. По думите на Плевнелиев днес всички патриоти на Украйна ще бъдат обявени за нацисти. Готви се геноцид.

"Ръцете на Путин са изцапани с кръвта на невинни граждани, но се готви още поголямо престъпление", заяви Плевнелиев и прогнозира, че Путин ще бъде нареден в история до Милошевич.

Путин е Милошевич, но с ядрени бомби.

Росен Плевнелиев допълни, че Путин има силна армия, има ракети, той може да получи, каквото иска, но няма да спечели сърцата на украинците, няма да спечели тази война