"Струпване и разполагане на войски на НАТО в България и на българска територия няма." Това заяви бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев по време на участието си в ресорната парламентарна комисия.

Янев призова депутатите да намалят напрежението, да спрат да четат пресата и да се спре със спекулациите. Нека бъдем българофили и да разсъждаваме спрямо българския национален интерес.

Не приемаме ултиматуми, отсече и Радев

Не приемаме ултиматуми, отсече и Радев

Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО е неприемливо

Изборът България да бъде част от НАТО е, че всъщност така ние си позволяваме да харчим по-малко за собствената си отбрана, е мнението на Янев. По думите му ако е било обяснено на хората, ча ако в момента се стремим да харчим 2% от БВП, то ако не бяхме част от НАТО, бихме харчили между 7-8%, то "всеки би разбрал за какво става въпрос". Да сме част от Алианса, по думите на Янев, "това е нашият избор и не искам да слагам прилагателни".

По думите му България като член на НАТО и правителството е отговорно да взима решения, които са осъзнати. Министерство на отбраната подготвя решения, те ще бъдат взети съвсем скоро време от Министерски съвет. Припомняме, че днес се свъква Съветът по сигурността към МС, а утре предстои и извънредно заседание на Народното събрание

"Нито Русия, нито друга държава се кани да нападне България. Говорим за тип мерки, които имат демонстрация на единството на отбранителния съюз на НАТО и за търсене на даване на шанс на дипломацията. НАТО е подсигурило стратегическата си отбрана."

Янев е убеден, че "дипломацията не е изразходвала всичките си ходове все още".

Нито от БСП, нито от "Възраждане" притеснени дали България не изостава в НАТО

Нито от БСП, нито от "Възраждане" притеснени дали България не изостава в НАТО

Тепърва трябва да изясняваме и оценяваме обстановката

Разполагането на испански кораби в Черно море е част от друга процедура за усилване на AirPolicing, обясни отново Стефан Янев и уточни, че в момента, в който Ф16 бъдат доставени и станат оперативно използваеми, тогава страната ни ще има и нов тип боеспособност, каза още Стефан Янев.

Стефан Янев отчита новата обстановка, в която говоренето от изток и запад е по-изострено с войските около Украйна. Решенията ще се вземат в НАТО на предстоящата среща на високо ниво. В национален план имаме проблем да координираме всичко комуникации и послания, които излизат от нашето политическо ниво, а в съюзен формат е още по-трудно, призна бившият служебен премиер.

Ген. Константин Попов вижда разнобой във властта за НАТО
Обновена

Ген. Константин Попов вижда разнобой във властта за НАТО

Не може министър да има лични позиции, а КСНС е наложителен

Запитан кога изтребителите Ф16, блок 70 ще бъдат у нас и мисли ли МО да закупи още самолети преди да е видяло какво поръчва и какво купува, Стефан Янев заяви, че договорът за изтребителите се изпълнява. Самолетите не са хартиени и не са такива като да не ги е видял нито един българин, категоричен бе Янев. Военният министър отказа да коментира цената на договора, тъй като той е комплексен.

Самолетът не е автомобил, който има цена и етикет, изтребителите включват определено оборудване. Някои сделки може да изглеждат много по-евтини, но малко трудно се прави сравнението с цените за изтребителите, каза още Стефан Янев.

Заради пандемията ще има забавяне на пристигането на Ф16, блок 70 у нас.

Първите осем изтребители са в процес на производство, като от фирмата производител заявили, че заради глобалната пандемия, вероятно и в техния график ще има забавяне, това не се отнася само за българските самолети. Няма да се забавим с 5 или 10 години, а става въпрос за няколко месеца, но не трябва да се говори със срокове за това колко ще е забавянето, призова Янев.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети

По отношение на коалиционното споразумение в частта отбрана, Янев заяви, че набелязани мерки и е направена приоритизация. Приоритетите са залегнали в указанията по вътрешно планиране на Министерство на отбраната, като указанията са стигнали до всички, които имат отношение по темата в една или друга посока. Хората в отбраната са основен приоритет и са основен капитал на въоръжените сили. Постигането на приоритета е многослоен, многостепен и не бих казал, че сме готови с решения и идеи в рамките на няколко седмици, каза Стефан Янев. Условията на труд, сигурността на труда и социалния пакт в българската армия са други теми, които влизат в политиката на Стефан Янев като министър на отбраната.

Струпването на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса. Допълнително от Русия поискаха изтегляне на НАТО от България и Румъния.

Модернизацията на въоръжените сили стои като приоритет пред военния министър. Подготовката на обществените договори и поръчки за отделни проекти са достатъчно сложни и отнемат достатъчно дълго време. Досегашната практика е довела до определени дефицити, с които новото ръководство на МО се сблъсква и се опита да преодолее. Стефан Янев ще подготви правен анализ за това как може да бъде подобрен механизмът по модернизацията на въоръжените сили.

Ако нямаме процедури, с които да запълним необходимостта с нови платформи за въоръжените сили, няма да решим проблема. Трябва да се мисли комплексно, подчерта Стефан Янев. Според него е време сухопътните войски да бъдат фокус за усилие за изграждане на способност. Българският ангажимент е да бъде изградена поне една бригада до края на настоящата година - това все още не е станало, посочи Янев и добави, че темповете на изпълнение на ангажиментите не са достатъчно добри.