Ако има провокации и полети близко до българска територия, трябва да се вземат своевременни и решителни мерки. Това заяви бившият началник на отбраната и бивш председател на комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов пред БНТ във връзка с напрежението между НАТО и Русия.

Според него не може министър да има лични позиции по темата, а наложително е провеждането на КСНС при президента, за да може дългосрочно да се вземат решения за националната ни сигурност. Разнобоят в изпълнителната власт между управляващите и опозиция ще ни постави в много тежка позиция, предупреди ген. Попов.

Той обясни, че когато се говори за НАТО, трябва да се има предвид, че това са 30 държави, които взимат самостоятелно решенията. Въоръжените сили на НАТО са въоръжените сили на отделни страни.

Въоръжените сили са инструмент за провеждане на политика с цел постигане на това, което политиците са решили. Политиците трябва да вземат тежките решения и всяко едно забавяне за модернизация на отбранителните способности е голяма игра със сигурността на държавата, предупреди ген. Константин Попов.

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Пълна мобилизация на НАТО в Източна Европа заради Украйна

Алиансът е в готовност да изпрати още бойни кораби и самолети

Според него нерешените въпроси в политиката имат много сериозен ефект върху всички нас. "Всички ще страдаме, ако не взимаме важните решения", изтъкна той.

Ген. Попов настоя да се превъоръжаваме бързо, да се положат усилия за превъоръжаването и на сухопътните войски, и на военноморските сили. Нищо сериозно не се случи и очевидно е, че това не е най-строгата критика към Министерство на отбраната, защото просто нищо не става. Политическият сигнал е по-важен, защото има разместване на пластовете в геополитическото пространство. Там нямаме решение, каза ген. Попов.

"Ние трябва да повишим своите отбранителни способности, защото ако не искаш война, трябва да се готвиш за война", категоричен бе той.

Имаме много сериозна загуба на доверие между Русия и НАТО. Доверието трудно се изгражда и сега ще трябва да се положат усилия, за да се възстанови доверието точно по този казус. Най-трудното в момента е как да се предотврати агресията, защото ще има катастрофални последици за НАТО, за нас, за Русия и за Украйна, предупреди генерал Константин Попов.

Кирил Петков свиква Съвета по сигурността

Кирил Петков свиква Съвета по сигурността

Участниците ще обсъдят напрегнатата обстановка около Украйна, както и плановете на НАТО да укрепи източния фланг на алианса

От своя страна Николай Ненчев - бивш министър на отбраната, също изрази мнение пред bTV, че положението е сериозно, но министрите ни говорят на различни езици по темата.

"От една страна министър-председателят твърди, че категорично подкрепя инициативите на НАТО, от друга страна министърът на отбраната твърди, че положението не е толкова сериозно. Виждам една пробойна във властта, в рамките на Министерския съвет и управляващата коалиция", посочи той.

Ненчев уточни, че приветства свикването на Съвета по сигурността, но припомни, че той е съставен от силовите министри, началникът на отбраната, шефовете на специални служби и разузнаването - т.е. хора, които са подчинени на премиера.

Той изрази очакване премиерът и съветът да потвърдят позицията на НАТО и ЕС.

Според него при дискусия съществени проблеми ще има в Народното събрание. По негови думи там е твърде опасно за управляващото мнозинство, защото може да бъде преформатирано.

ГЕРБ искат извънредно заседание на НС заради натовските войски

ГЕРБ искат извънредно заседание на НС заради натовските войски

Борисов се опасява: Дрънкат се оръжия на границата ни