Изводите от проверките на финансовите и материалните ресурси на Министерството на отбраната са, че те не са управлявани целесъобразно и в интерес на отбраната, сигурността и държавността. Парите на данъкоплатците са харчени без ясен разчет, без дългосрочна визия и планиране, непрозрачно, както и без липса на адекватен мениджмънт, административен и финансов контрол".

Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов на пресконференция пред журналисти.

Правителството одобри до 100 млн. лв. за инфраструктурата за Ф-16
Обновена

Правителството одобри до 100 млн. лв. за инфраструктурата за Ф-16

Парите са за интегрирана система и инфраструктура

Инфраструктурата за изтребителя Ф-16 на авиобаза "Граф Игнатиево"

Заради неспазване на правилата има вътрешно разследване на служители на дирекция "Инфраструктура". Данните за нарушения във военното министерство ще бъдат предоставени на прокуратурата, заяви министърът на отбраната.

Предстои смяна на началника на "Почивно дело" към Военното министерство, но той е неоткриваем от почти месец. Четвърта седмица не може да бъде открит отговарящият за почивните станции на Министерството на отбраната, за да му бъде връчена заповед за уволнение, каза служебният министър.

Не е проведен и не е организиран международен конкурс с участници, които имат опит в изграждането на инфраструктура за новите изтребители Ф-16. Изборът на фирмите, основно на авиобаза "Граф Игнатиево", е правен въз основа на неясни и никакви критерии, посочи Панайотов. Той не е успял да намери документи, които да показват, че изборът на фирмите е извършен след преглед на пазара, възможностите и способностите. Намерени са докладни записки, които били изготвени от главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" и през заместник-министъра са предоставени на министъра за подписи.

За остойностяването на самите проекти за изграждане на инфраструктурата за новите изтребители Ф-16 Панайотов не е успял да намери следи как е определена цената на проектите. Отговорната дирекция в МО - главна дирекция "Инфраструктура на отбраната" не е свършила нищо и не е проверила дали отговарят на обективни критерии, обясни Панайотов.

Кларк Купър: Инвестицията на България в Ф-16 помага и на НАТО

Кларк Купър: Инвестицията на България в Ф-16 помага и на НАТО

Решенито за още осем изтребителя ще бъде взето в перспектива, според Запрянов

"Нещата са вършени... бих казал - наизуст", изтъкна Георги Панайотов и даде пример с пистата на "Граф Игнатиево", за която било решено, че разходите по изграждането на тази писта щели да бъдат поети от НАТО, а не от България.

"Някой по неизвестни причини е решил, че разходите по изграждането на пистата ще бъдат поети от НАТО, а не от България, при това без да са провеждани разговори в квартирата на НАТО. След което НАТО ни информира любезно, че няма да ги поемат, защото е национална отговорност", обясни министърът.

Въпреки този "нелогичен и лишен от разум подход", от Алианса са се съгласили да утроят финансирането от тяхна страна. Сега обаче България продължава да търси едни 53 млн .лв. за изграждане на пистата в "Граф Игнатиево", тъй като тези пари не са били заложени в първоначалния проект.

Шефът на ВВС: Да премислим преди да купим още 8 изтребителя Ф-16

Шефът на ВВС: Да премислим преди да купим още 8 изтребителя Ф-16

"Позицията на Мечо Пух не винаги дава добър резултат"

Ръководството на МО не е отчело липсата на опит нито на фирмите, нито на българските ВВС. "Българските ВВС не са търговско дружество и проектантска организация", подчерта служебният военен министър.

Не е помислено за това да има супервайзър на проекта за модернизация и изграждане на нова структура на "Граф Игнатиево", отбеляза Панайотов.

Тепърва ще се търсят възможности как да се оправи кашата, която ще доведе до закъснение по изпълнение на проекта за инфраструктурата за Ф-16, предупреди военният министър. Той очаква закъснението по изграждането на инфраструктурата да бъде между 6 и 8 месеца.

"Подходено е непрофесионално, хаотично и ние предприемаме мерки, за да оправим всичко това, за да може проектът да бъде изпълнен с неголямо закъснение", увери Георги Панайотов.

Дискусия за продажбата на част от ТЕРЕМ искат от АБВ

Дискусия за продажбата на част от ТЕРЕМ искат от АБВ

Преди дни предложили и за 2000 кв м. имот на дружеството във Варна под 1 млн. лв.

Търговското дружество "ТЕРЕМ"

Служебният военен министър Георги Панайотов обяви, че предстои смяна на ръководството на холдинг ТЕРЕМ, който обединява няколко военно-ремонтни заводи.

"ТЕРЕМ" имат ограничена способност и единствена за ремонт на стара съветска военна техника, изтъкна Панайотов.

Последната година, когато военно-ремонтните дружества са били на печалба, е било през 2017 г., а оттам нататък са на загуба. Холдингът, за да поддържа останалите предприятия, дал заем на стойност 42 млн. лв. с ДДС, които никога нямало да бъдат върнати. През годините не е направено нищо за модернизирането на групата, за усвояване на нови технологии, нови мощности.

Дружествата работят на загуба и разходите надвишават приходите, посочи Панайотов. "Хората се молят МО да осигури един хеликоптер, за да го ремонтират. Как може това да е визия на развитие на такова голямо търговско дружество", запита Панайотов.

Отделно на това ръководството на холдинга се е възползвало със социални облаги за задоволяване на социално-битови потребности, включително командировки в чужбина с неясна цел, ползвали са се служебни автомобили за лични цели, посочи още министърът. 

Депутатите чакат отчет от Каракачанов за продажбата на военни имоти

Депутатите чакат отчет от Каракачанов за продажбата на военни имоти

Лидерът на ВМРО ще трябва да докладва и за кадровата политика

Главна дирекция "Инфраструктура на отбраната"

От всички подписани договори авансовото разплащане е на 100%. Като пример Панайотов даде отново "Граф Игнатиево", където през ноември 2020 г. започнали да се сключват договори и е плащано 100%. През 2021 г. януари и февруари месец пак са били извършвани авансови плащания в размер на 100%.

"За какво са изплатени тези авансови плащания, без да е закован нито един пирон", недоумява Панайотов.

Извършват се строителни работи само по три договора. 99% от обществените поръчки са били възложени директно, без провеждане на търг.

За имотите на МО с отпаднала необходимост, Панайотов посочи, че военното министерство разполага с над 100 имота с отпаднала необходимост. В министерството не е открита концепция за управление на имотите, няма правила и критерии, нито визия за стопанисването им. Годишните разходи на МО за тези имоти е около 23 млн. лв. За какво се дават тези пари - за охрана, данъци, такси битови отпадъци, запита Панайотов.

Извършвани са действия в една посока - отстъпване право на строеж, като основни аргументи са посочвани необходимост от жилища за военнослужещите. Вторият аргумент бил изграждане на хотели. "Съгласен съм, че за първия аргумент има основание, но за втория съм учуден защо МО трябва да се занимава с изграждане на хотели като министерството не е търговско дружество", каза още Панайотов.

Нарушен е Законът за държавната собственост и липсвал договор за застраховка за имотите.