"Има стратегически инвестиции, които се простират извън краткосрочните проекти. Ние инвестираме в Ф-16, в инфраструктурно развитие, в споделяне на информация. Всички тези ползи ще бъдат не само за взаимоотношенията в дългосрочен план между САЩ и България, но и за целия Алианс". Това заяви помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър в авиобаза "Граф Игнатиево" по време на днешното си посещение там.

САЩ и България изграждат много силни двустранни взаимоотношения, които са в интерес на целия Алианс, смята Купър.

В авиобаза Граф Игнатиево той видя изпълнението на усилената охрана на въздушното пространство (Air Policing) на нашата страна от българските и американските военновъздушни сили.

По думите на Кларк Купър десетгодишната пътна карта, която бе подписана между САЩ и България, е само началото на стратегическо партньорство. "Всички гледаме напред в една по-задълбочена партньорска програма за България, за САЩ, за всички държави в този регион, в който България има роля за подобряване на стабилността. Гледаме напред за изграждане на още по-стабилно сътрудничество в областта на сигурността. Не на последно място, за мен е удоволствие да виждам практическото изпълнение на изграждането на инфраструктурата и бъдещите планове за самолетите Ф-16", допълни Кларк Купър.

Според зам.-министър Атанас Запрянов посещението на американския политик е свързано с модернизацията на нашите ВВС, с дискусията за придобиването на още осем самолета, за което предстои да се вземе решение в перспектива.

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

При "зашеметяващо добра" оферта разговорите можело да започнат веднага

"В брифинга на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и неговите колеги от авиобазата беше показано, че ние подготвяме авиобаза Граф Игнатиево, за да може да приеме 16 самолета Ф-16. А като имаме предвид инвестициите на НАТО в областта на сигурността и отбраната в авиобазата, ние ще можем да приемем и съюзни военновъздушни сили на това летище", каза Атанас Запрянов.

Той припомни, че правителството ще инвестира 300 млн. лв. за модернизиране на авиобазата. Тези пари са повече, отколкото са необходими само за придобиването и експлоатацията на Ф-16.

Йордан Божилов: Да не поддържаме дълго двете системи – и Ф-16, и МиГ 29

Йордан Божилов: Да не поддържаме дълго двете системи – и Ф-16, и МиГ 29

Резултатът от пандемията ще се отрази негативно върху модернизацията на армията

Очаква се подобрение на битовите условия, комуникациите, инфраструктурата от гледна точка на комуникационно-информационното осигуряване, навигацията.

"Задачите, които изпълняваме съвместно с нашите американски колеги по усилена охрана на въздушното пространство, са принос към Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана и допринася за сигурността на държавите от Източния фланг на съюза. Разбира се, ние можем да изпълняваме самостоятелно тази мисия, но когато носим съвместен Аir Policing, това повишава нашите способности.", заяви заместник-министър Запрянов.

Съвместната българо-американска охрана на въздушното пространство на Република България започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г. Тя се извършва в интерес на гарантирането на сигурността на съюзниците от Алианса. В съвместния Air Policing участват седем изтребителя Ф-16, до 140 американски военнослужещи и български изтребители МиГ-29 с летателния и инженерно-технически състав на авиобаза Граф Игнатиево.

Каракачанов: Няма спор за готовността за посрещането на Ф-16

Каракачанов: Няма спор за готовността за посрещането на Ф-16

На този етап всички финансови средства са насочени към изграждане на инфраструктура

Гости на 3-а авиобаза бяха още извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командващият на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа генерал Джефри Харигън.

На статичен показ гостите се запознаха и с възможностите на самолетите Ф-16 и МиГ-29. Екипажи от военновъздушните сили на двете страни изпълниха полети с два Ф-16 и два МиГ-29 и демонстрираха съвместно изпълнение на задачи.