Неизбежно е придобиване на пълна ескадрила - самолетите не са само въздухоплавателно средство. Това е цялостна система, която трябва да служи и за целеуказване, и за разузнаване и да подава информация към всички други видове въоръжени сили.

Това е във всички държави, членки на НАТО и на ЕС, ние трябва да постигнем тази способност и в България. Неизбежно е. Това каза пред БГНЕС Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност.

Придобиването (на още 8 изтребителя Ф-16 - б.р.) ще става постепенно, договор може да бъде сключен и сега. Имаме вече възможности и за разсрочено плащане. Не мисля, че трябва да поддържаме много дълго време две системи - Ф-16 и МиГ 29 в експлоатация.

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

При "зашеметяващо добра" оферта разговорите можело да започнат веднага

Възможността руските изтребители МиГ-29 да бъдат ползвани до 2030 г. е срокът на техния летателен ресурс, но те имат и недостатъци. Основният недостатък е несъвместимост със средствата на армиите на НАТО и на всички държави, които са около нас.

Максимално бързо трябва да се изведе (руският изтребител МиГ-29), самолетите не са само средство за летене. Колкото по-бързо придобием другите функции, толкова по-надеждна и ефикасна ще бъде нашата отбрана, каза Божилов.

Шефът на ВВС: Да премислим преди да купим още 8 изтребителя Ф-16

Шефът на ВВС: Да премислим преди да купим още 8 изтребителя Ф-16

"Позицията на Мечо Пух не винаги дава добър резултат"

Според него пандемията ще се отрази негативно на модернизацията на армията

"Най-вече пренасочване на по-големи средства към икономиката, към социални дейности, естествено - здравеопазването. Това е първият може би най-важен аспект. Другото, струва ми се, че самите европейски компании, които участват в търговете за модернизация също ще изпитват определени трудности. Тази година много от фабриките бяха затворени във Франция, в Италия, в Германия, така че ще има отражение", посочи той.

Очакваме да излязат прогнозите на министерството на финансите (МФ) и да има дискусия по темата. Сегашната ситуация, ако се задържи, може и да не засегне това дългосрочна програма и политика за увеличаване на средствата, допълни Божилов.