Правителството отпусна 100 млн. лева във връзка с геостратегическата сделка, сключена с американското правителство за купуване на изтребителите Ф-16. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.

Той посочи, че средствата средства са предназначени за осигуряването на необходимата инфраструктура за излитането и приземяването на многоцелевите самолети. Тази инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във Военновъздушните сили.

Премиерът подчерта, че модернизацията на Въоръжените сили е ключов дългосрочен приоритет за България. По думите му договорите за доставка на самолетите Ф-16 са не само важна част от нея, но и осигуряват индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на и конкурентоспособността на страната ни в тази сфера.

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Президентът няма да налага и вето върху отпадането на машинното гласуване

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.