От Министерския съвет одобриха допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2021 г. в размер до 100 млн. лв. Парите са за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет.

Това гласи информацията на пресцентъра на МС след днешното заседание на кабинета. В нея не се споменава, че новият тип боен самолет е изтребител F-16.

Източник на news.bg заяви, че парите най-вероятно са за хангари, складове за ГСМ, ограда около пистата, щабни и жилищни постройки, системи за наблюдение.

Средствата са за обновяване на авиобаза Граф Игнатиево. През м.г. бяха отпуснати 200 млн. лв. за там, допълни втори източник.

Припомняме, че непосредствено след сключване на договора за ползване на полигона в Ново село започнаха преговори САЩ да отпуснат 29 млн. щ.д. за модернизиране на летището в Безмер, основно удължаване и удебеляване на пистата. Бетонът на пистата е удебелен за прием на тежки самолети.

Парите за този проект са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 г.

Още двама пилоти заминават за САЩ да се учат да летят с Ф-16

Още двама пилоти заминават за САЩ да се учат да летят с Ф-16

Общата им бройка се увеличава от 13 на 15 души

С друго правителствено решение е приет доклада на министъра на отбраната относно получено на 09 октомври 2020 г. в Министерството на отбраната "Писмо за предлагане и приемане на оферта (Letter of Offer and Acceptance (LOA)" BU-P-LAY "Придобиване на наземни терминали от Мултифункционална система за обмен на информация (MIDS) за Българските Военновъздушни сили".

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

Каракачанов не се ангажира със срокове за вторите Ф-16

При "зашеметяващо добра" оферта разговорите можело да започнат веднага

В резултат на проведени консултации с американската страна, на България е предложена оферта, отнасяща се за "Придобиване на наземни терминали от Мултифункционална система за обмен на информация (MIDS) за Българските Военновъздушни сили", която е проект на международен договор със страни Правителствата на двете държави.

Съгласно Закона за международните договори на Република България, този проект трябва да бъде одобрен от правителството, което следва да упълномощи определено длъжностно лице за подписването му от България.

Предвижда се договора да се ратифицира от Народното събрание, което е условие за влизането му в сила.

Армията ни да е 43-хилядна до 2032 г. планират стратези

Армията ни да е 43-хилядна до 2032 г. планират стратези

Одобрена е Програма за развитие на отбранителните способности