От Антикорупционния фонд (АКФ) сезираха Агенцията за обществени поръчки (АОП) за съмнителни поръчки на Министерството на отбраната (МО) на стойност 2,5 млн. лева. Част от поръчката, разписана в последните дни от мандата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов изглежда разписана за конкретен доставчик на конкретен модел автомобил. Информацията е на АКФ. 

Розови беемвета - престъпления и корупция във Военна полиция

Розови беемвета - престъпления и корупция във Военна полиция

На 16 март 2021 г. (само 2 седмици преди изборите на 04 април 2021 г.) от Министерството на отбраната публикуваха обществена поръчка за доставка на 36 леки автомобила на обща стойност 2,5 млн. лева. Поръчката е разпределена в три обособени позиции. Първата от тях съдържа изключително специфични условия. По обособена позиция № 1 на поръчката трябва да бъдат доставени две леки коли от представителен клас с нормална проходимост, с технически допустима маса до 3,5 т. и обща прогнозна цена за двете 314 000 лева с ДДС

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Икономическа неграмотност е увеличаването на дефицита за осемте

В изискванията е посочено, че колата трябва да е "с кожен салон, със задвижване на всички колела и 8-степенна автоматична скоростна кутия." Максималната мощност на автомобилите трябва да е не по-малка от 200 KW, a максималната скорост - не по-малка от 240 км/ч. Определените изисквания за размерите на колите са изключително конкретни - "дължина - не по-малко от 5100 mm" и "ширина - не по-малко от 2100 mm". Тези данни отговарят само на един модел и марка лек автомобил - Audi A8.

"Техническите спецификации, формулирани по този начин, съдържат конкретен модел, характеризиращ продукта, който следва да бъде доставен" заявява адвокат Лора Георгиева от правния отдел на Антикорупционния фонд. По думите й изискванията нарушават Закона за обществените поръчки (ЗОП), като ограничават свободната конкуренция и водят до облагодетелстване или елиминиране на определени лица или продукти.

Три години армията ни се изхранва както свари заради спор за обществена поръчка

Три години армията ни се изхранва както свари заради спор за обществена поръчка

Основният спор е между две фирми

Типа на купето - седан характеризира търсените коли като лимузини. Отделно от това има изискване 8 от всички 36 коли да имат задвижване 4х4. Две от тях трябва да развиват максимална скорост от поне 240 км/ч., а другите 6 - от поне 220 км/ч.

"Условията на поръчките повдигат въпроса дали Министерството на отбраната изразходва средствата си по най-целесъобразен начин, поръчвайки луксозни автомобили в ситуация на констатиран и от самото министерство сериозен недостиг на финансов ресурс", питат от АКФ.

Според тях конкретните параметри за минимален праг на максималната скорост и за задвиждане 4 Х 4 трудно биха могли да бъдат обосновани, предвид предназначението на автомобилите за представителни цели и пределно разрешената скорост в страната.

Това не е първата спорна обществена поръчка на военното министерство. През месец май 2020 г. е публикувана друга обществена поръчка за доставка на 40 000 бели тениски и още общо 80 000 ризи с къс и дълъг ръкав на обща стойност 5 824 989 лв., чиито цени на едро са сравними с цените на дребно.

Тези случаи са показателни на фона на общата непрозрачност на плащанията към външни изпълнители от страна на МО. От една страна има завишените прагове за поръчките в област сигурност, а от друга страна и от декларирания от бившия министър Каракачанов стремеж към заобикаляне на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, дори и за случаите, в които той следва да се прилага.

От АКФ искат да бъдат проверени случаи на съмнителни обществени поръчки. Те пишат, че има още стотици милиони левове, които са похарчени от военното ведомство дори без да организира обществени поръчки, заобикаляйки ЗОП под предлог че разходите се правят в интерес на сигурността на страната.

"Настояваме да бъде извършена проверка на описаните обществени поръчки, която да установи дали има нарушения на законодателството, които са увредили интересите на българските граждани" заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Малко по-късно от АКФ уточниха, че служебният военен министър Георги Панайотов от 20 май 2021 г. прекратява обособена позиция № 1 от обществената поръчка за доставка на леки автомобили, обявена от министър Каракачанов.