Какво трябва да правят българските евродепутати и как трябва да отстояват националните интереси дискутираха студенти в дебат "Ако бях български евродепутат", предаде БТА.

В дебата, организиран от Дипломатическия институт на Министерството на външните работи, участваха 14 студенти от различни университети.

Според възпитаничка на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Европейският парламент не е мястото, където България ще решава вътрешните си проблеми. Представителите ни там трябва да имат отворено съзнание и да работят за бъдещето на организацията, от която вече и ние сме част, смята тя.

По думите на студент от Нов български университет българските кандидати за евродепутати говорят само за фондове и пари, което не се харесва на хората. Според него се наблюдава липса на идеи.

Според повечето участници в дискусията българите не знаят каква е разликата в работата на евродепутата и на нашия народен представител.

В дискусията се включи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Според нея в своите представи за ролята на българските представители в Европейския парламент и за работата на европейските институции студентите са се разделили на еврооптимисти, европесимисти и еврореалисти.  Министърът Грънчарова не скри, че поддържа последните.

Тя определи дебата като добър механизъм за "сверяване на часовниците" преди евровота на 20 май.  

Най-добрият в днешния дебат ще бъде включен в делегацията за бъдещо работно посещение на министър Грънчарова в страна-членка на ЕС. Журито ще обяви името на победителя утре, в Деня на Европа - 9 май.