Няма по-заинтересована държава от България за това Република Северна Македония да започне преговорния процес с Европейския съюз, заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев пред лидера на партията Граждански демократичен съюз от РСМ Петър Колев, съобщиха от Министерството на външните работи. Днес Стоев прие Колев в МВнР.

Двустранните отношения и европейската интеграция с Република Северна Македония бяха акцент в разговорите.

Светлан Стоев разясни българската позиция по отношение на евроинтеграцията на Република Северна Македония, която не е конюнктурна, а обективно обоснована от проблемите, произтичащи от неизпълнението Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество от 2017 г.

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения

Министър Стоев подчерта, че България продължава да води диалог с Република Северна Македония по откритите въпроси. "Това, което ни обединява, трябва да бъде водещо, а не това, което ни разделя", посочи той. От българска страна бе подчертано, че езикът на омразата не е път за решаване на спорните въпроси.

По темата за европейската интеграция на РСМ българският външен министър подчерта, че страната ни полага сериозни усилия за активен и конструктивен диалог с властите в Скопие, както и с европейските си партньори, където българската позиция намира все повече разбиране.

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Португалия: Упражнихме натиск, но разбираме българската позиция за Северна Македония

Възлагат се надежди на словенското председателство…

Председателят на Гражданския демократичен съюз Петър Колев представи позицията на партията си по отношение на преговорния процес на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС, като отбеляза необходимостта от решаването на два основни проблема: езика на омразата и явленията на дискриминация.

"Не е нормално в 21 век една страна, член на НАТО и кандидат за ЕС, да не уважава основни човешки ценности. Ние сме твърдо решени да работим по тези въпроси." - увери Петър Колев.

Той обясни, че партията му ще поиска официални срещи с президента и премиера на Република Северния Македония през следващите седмици, за да изложи и пред тях своите аргументи как да се решат спорните въпроси с България.