Светослав Малинов бе определен за водач на листата на Демократи за силна България от делегатите в 12-ото Национално събрание за изборите за Европейски парламент през май. Малинов е бил номиниран от 24 партийни организации и бе подкрепен единодушно от присъстващите в залата делегати. Подкрепата си за настоящия евродепутат, избран с листата на „Синята коалиция", изразиха и всички останали номинирани за европейски депутати.

Втора в листата на „тъмносините" ще бъде Росица Рачева, с подкрепа от 10 организации, а трети блогърът Иво Божков. Рачева и Божков обаче също обявиха, че основната им задача и цел ще бъде влизането на Малинов в Европейския парламент.

Окончателната листа на Реформаторския блок ще бъде обявена в края на март, като по всяка вероятност двамата водачи ще бъдат Малинов и лидерът на Движение „България на гражданите" Меглена Кунева.

„Ще бъдем много силен тандем", обеща Светослав Малинов. Той бе категоричен, че няма причина да не подкрепи Реформаторския блок и да не стъпи здраво на тази основа. Блокът ще бъде платформата, в която идеите на ДСБ ще получат още по-голяма подкрепа от тази, която са получавали до момента.

Щяхме ли да имаме днес шанс да участваме в изборите с абсолютна убеденост, че ДСБ ще има свой представител в ЕП, попита Малинов хората, които все още имат притеснения и резерви към предизборната коалиция в рамките на Реформаторския блок. Докато ДСБ е основата на този блок, моето място е там, посочи той.

Малинов коментира и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като бе категоричен, че той въплъщава всички отблъскващи качества за демократичен политик. „Това, че той по случайност е десен не може да ме задоволи в позиция за него. Той никога няма да бъде повече от лидер на ГЕРБ, а българската десница няма да има в бъдеще, докато този човек минава за най-силния десен политик", настоя Светослав Малинов с уговорката, че по време на кампанията ще се въздържи да сложи логото на ЕНП, за да им покаже, че не е „странен пратеник на малка дясна партия", а представител на истинската автентична и силна десница.

Ще бъда не просто евродепутат, а български политик, който да оказва влияние върху българската политика, обеща Малинов малко преди гласуването в зала, което му делегира пълно доверие. От 413 присъстващи в зала за листата, водена от Малинов, гласуваха със „за" 410 души, 2-ма бяха против, а 1 се въздържа. Отвод в полза на Малинов си направиха зам.-председателят на ДСБ Петър Москов, Екатерина Михайлова, ген. Атанас Атанасов, Борис Станимиров и други.

Светослав Христов Малинов е български политик от партията Демократи за силна България (ДСБ), политолог, преподавател по политически науки в Софийския университет. Един от основателите на ДСБ, той е депутат в Народното събрание през 2005-2009 година и в Европейския парламент от 2009 година.

На евроизборите през май 2009 печели вътрешните избори в ДСБ. След влизането в сила на Договора от Лисабон на 1 декември 2009 година Светослав Малинов става депутат в Европейския парламент. Малинов е член на групата на Европейската народна партия (ЕНП), член е на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, заместник в Комисията по заетост и социални въпроси и член на Делегацията за връзки с Арабския полуостров.

На Осмото национално събрание на ДСБ на 26 октомври 2011г. Малинов е избран за зам.-председател на партията.

По-рано в обръщение към присъстващите в зала социологът Цветозар Томов, който е част от Гражданския съвет на Реформаторския блок, обяви, че към момента реалната и истинска подкрепа към блока е в рамките на 12% от твърдо решилите да гласуват, което означава два места в следващия Европейски парламент. Според Томов при добра кампания блокът има шанс и за трети мандат.

Партийният актив на ДСБ подкрепи без корекции учредително споразумение за траен политически съюз, което ръководството на партията сключи с останалите сили от Реформаторския блок още в края на декември миналата година. Заедно с издигането на официални кандидати на ДСБ за европейски депутати, именно утвърждаването на подкрепата на 12-ото Национално събрание на „тъмносините" към въпросния документ бе основният политически акт, който трябваше да бъде извършен днес.

С огромно мнозинство делегатите дадоха и мандат на Националния съвет на партията за сключване на коалиционно споразумение за европейските избори през май. В края на заседанието Националното събрание прие и резолюция, в която записва решението за утвърждаване на споразумението, предоставяне на мандат и се обявява като истинската алтернатива на „фалшивия избор" между ГЕРБ и БСП. Левицата, ДПС, „България без цензура" и цялото мафиотското и олигархично задкулисие пък бе посочено от партийния форум като основния политически противник.

В течение на дискусиите, председателят на ДСБ-София и общински съветник Вили Лилков призова за отпадане на определени точки от споразумението, които според него могат да доведат до разпускане на партията и превръщането й в част от нова единна политическа сила. Неговото предложение обаче не бе подкрепено от мнозинство, като малко преди гласуването ген. Атанас Атанасов настоя документът да се подкрепи без корекции, тъй като за разпускане на партията е необходимо отделно ново събрание и 2/3 мнозинство. „Това никога няма да се случи, бъдете спокойни", посочи той и бе категоричен, че идеята е да бъде даден знак, че Реформаторският блок е сериозен политически проект.

В крайна сметка споразумението бе подкрепено от над 400 делегати, 10 гласуваха „против" него, а 3-ма се въздържаха. Предоставянето на мандат и финалната резолюция също минаха с почти пълно мнозинство през 12-ото Национално събрание на ДСБ, след което форумът бе закрит.