Световната финансова криза не заплашва с ограничения европейските фондове за България, защото тези средства са гарантирани с бюджета на ЕС.

Това коментира във Велико Търново вицепремиерът Меглена Плугчиева, цитирана от БНР.

По нейните думи голямото предизвикателство пред нашата страна е европарите да бъдат използвани по целесъобразност и по предназначение по най-бързия и прозрачен начин.

Една от основните ни задачи за предстоящите заседания на комитетите по наблюдение на всички оперативни програми е да направим промени в процедурите, за да може тези средства да се усвоят бързо и ефективно, добави вицепремиерът.

Меглена Плугчиева уточни, че по инициатива на правителството се подготвя кръгла маса с участието на работодателите, синдикатите и чужди инвеститори, за да бъде намерен най-добрият и ефективен подход за туширане на негативното влияние на световната криза в България.

В рамките на юбилейната програма за 45-ата годишнина на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" вицепремиерът Меглена Плугчиева изнесе лекция пред студенти и преподаватели на тема "Предизвикателствата пред България при усвояването на еврофондовете".