Заседание на Централния съвет на ДПС ще бъде свикано след като държавният глава издаде указ за насрочване на следващите парламентарни избори. Датата вече е ясна, Румен Радев съобщи деня 20 октомври, когато връчи мандата за съставяне на правителство на Горица Грънчарова-Кожарева, но указ все още не е издал, а и не се очаква, докато няма съставено служебно правителство.

За намеренията съобщи пред БНР областният лидер на ДПС в Кърджали Ресми Мурад, с думите, че "съдбата на Движението за права и свободи ще бъде решавана тогава".

Именно Централен съвет се очаква, за да се реши съдбата на ДПС. На него трябва да се вземат решения, т.е. да се гласува и по поисканите от почетния председател Ахмед Доган оставка, включително и тази на Делян Пеевски. Ресми Мурад не се ангажира с прогноза, но заяви, че е сигурен, че това заседание ще даде повече яснота.

Заявката за регистрация на марката "ДПС" - формалност

Заявката за регистрация на марката "ДПС" - формалност

Джевдет Чакъров обясни, че марката е патентована още 90-те години

Представители на ДПС без Пеевски или ДПС на Ахмед Доган твърдят, че Централният съвет на партията може да изключи Делян Пеевски и имат мнозинство за взимане на такова решение, но въпреки това заседание на партийния орган продължава да не се свиква.

На него ще бъдат взети всички организационни въпроси и решения, които касаят подготовката на партията за явяване на изборите.

Междувременно от фейсбук страницата на ДПС става ясно, че председателят на ДПС Джевдет Чакъров и близките до него депутатите активно правят обиколки из страната и се срещат с областни и общински ръководства и активисти.

Официалният сайт на ДПС към момента се намира под контрола на ДПС без Пеевски. В последните седмици върви люта битка за официалната страница на Движението за права и свободи, като през определен период от време някоя от групите надделява.

По този начин седи и въпроса с ДПС и как Движението ще се яви на изборите на 20 октомври. И двете крила на ДПС дават заявка за явяване, но няма яснота как ще стане това, при положение, че партията се представлява от двата председатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които могат да си блокират взаимно решенията, а и регистрацията на листите с кандидати.

Изказаха се и предположения, че ДПС може изобщо да не се яви на предстоящите избори, което би било прецедент в демократичната история на България.

Джевдет Чакъров: Всички структури на ДПС в страната подкрепят Доган

Джевдет Чакъров: Всички структури на ДПС в страната подкрепят Доган

Съпротивителните сили на партията били на необходимото ниво