"Казусът "Георги Гергов" от дълго време е в центъра на вниманието в централата на БСП, в Националния съвет. В контролната комисия са постъпвали множество жалби през годините относно дейността на Гергов като председател на градската и областната организации в Пловдив. Така обясни в студиото на БТВ изключването на Георги Гергов вчера зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски. Той припомни и че резултатите на пловдивската организация назад във времето, както и това че като кандидат за кмет Гергов и бил класиран едва на пето място.

Според Свиленски самите социалисти в Пловдив не приемат пловдивската организация да бъде съпричастна на някакви процеси, които са извън целите на БСП и има сериозно брожение срещу Гергов в самия Пловдив. Затова и Свиленски призова групата, подкрепяща Гергов, когато дойде в София, както се кани това да направи днес, да бъде толкова активна и да отиде и пред централата на ГЕРБ, защото там са действителни поводи за протести.

Свиленски увери, че за изключването на Гергов уставът на БСП е бил спазен от първия до последния член. В акта на решението и препоръката на ИБ на БСП Свиленски не вижда междуличностни разчиствания на сметки, а обективна позиция.

Също така Свиленски съобщи подписите за изключване на Гергов са били събрани изключително бързо - за по-малко от пет часа са се подписали 114 членове на Националния съвет: само един от тях е гласувал против, 2-ма са се въздържали се и 111 са "за".

Освен това вече имало и десетки заявления за приемане в БСП - Пловдив. Това били хора, които напуснали през годините назад, хора, изгонени явно от Гергов, но и на нови членове, които, "виждайки промяната, искат да се присъединят към партията". "Това показва правилността на тези решения, коментира Свиленски.