Цвета Караянчева отбеляза, че Конституционният съд и Народното събрание заседават тук в старопрестолния град, за да честват смелостта и вдъхновението на строителите на България. 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва във Велико Търново в тържественото открито заседание на Конституционния съд на Република България, посветено на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.

"В продължение на два кратки месеца на разгорещени дебати и политически сблъсъци те успяха да превъзмогнат противопоставянето, а понякога и личната си горделивост в името на една единствена висша цел - възстановяването на българската държавност", отбеляза Караянчева. 

Тя подчерта значението на датата 16 април 1879 г., на която България е станала част от модерния свят. 

По думите ѝ най-важните думи в Търновската конституция са свобода и свободен.

Председателят на парламента цитира текста от Търновската конституция "всякой роб от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на Българска територия" и отбеляза, че този текст не съответства на Органическия устав. По думите ѝ той е изцяло израз на волята на първите български депутати.

Цвета Караянчева отбеляза, че подписването на Търновската конституция е изцяло българско дело, както Съединението и Независимостта.

Тя подчерта, че създаването на Конституционния съд от VII Велико народно събрание през 1991 г. също е дело с огромно значение.

"За първи път в България се създава орган, който да осигурява върховенството на основния закон по отношение на актовете на Народното събрание и указите на президента", допълни Караянчева.

Парламентарният шеф посочи, че през годините в него са работили и работят видни представители на юридическата практика и на правната теория в България.

"В 30-ата годишнина от началото на българския преход искрено и с гордост можем да кажем, че Конституционният съд остана неопетнена институция, издигната високо над грешките, подводните камъни, интригите и междуособиците, които съпътстваха и вероятно ще продължат да съпътстват политическия живот в България", добави председателят на Народното събрание.

Тя пожела на конституционните съдии сила, смелост и мъдрост, за да продължат да надграждат поставения до този момент стабилен фундамент.