Министърът на отбраната Тодор Тагарев обясни плановете на отбранителното ведомство за военния бюджет за следващата година, както и за инвестиционната програма до 2032 година в студиото на Военния телевизионен канал (ВТК).

Тагарев подчерта, че достигането на 2 процента от БВП за бюджета за отбрана и дори тяхното надхвърляне е заложено в стратегията на Министерство на отбраната. Съвременната обстановка в областта на сигурността налага повишаване на отбранителните разходи и тези два процента, които до скоро се приемаха като цел, сега са само минимум. Той отбеляза, че България трябва да използва мощта на НАТО, като съюз, като обърна внимание, че нашият огромен бюджет за отбрана е равен на бюджета на Пентагона за 1 ден.

Министърът подробно представи сделката за бойните машини "Страйкър", като най-голямата инвестиция в сухопътните ни войски и подчерта, че парламентът следва да утвърди още споразумения за плащания и процесът тече прозрачно и предвидимо.

За закупуването на самолетите F-16 той подчерта, че в синхрон със самото производство на самолетите върви и подготовката на летателния и техническия състав, както и ремонтните работи в 3-та авиобаза в Граф Игнатиево. Тагарев обясни, че отбранителното ведомство е избрало процедура със сключване на договори с различни изпълнители на отделните дейности по подготовката на базата, за разлика от Словакия, която е възложила логистиката на съответната служба на НАТО (NSPA). Министърът обясни, че не може да даде 100-процентова гаранция, но ведомството прави всичко възможно базата да е готова в срок.

За сигурността в Черно море той подчерта, че Русия все още блокира една голяма част нашата изключителна икономическа зона, като по този въпрос България работи със своите черноморски съюзници от НАТО, за да гарантира корабоплаването там.

Министърът на отбраната обърна внимание и на некомплекта в Българската армия, като обясни, че се работи, както за повишаването на доходите на военнослужещите, така и да се направи военната професия по-привлекателна, като се закупуват модерни оръжия.

Той обърна внимание, че дезинформацията има голяма роля за некомплекта в армията. На зададения въпрос от водещия Евгени Кръстев, дали целия сектор на отбраната е под натиск от дезинформацията, министърът даде пример с две противоречащи си твърдения, разпространявани за самолетите F-16 - че са морално остарели и че са все още само на чертежи, като отбеляза, че тези които се занимават с дезинформация не търсят истината.

Тагарев: МОЧА е тотем на превъзходство на Русия над България

Тагарев: МОЧА е тотем на превъзходство на Русия над България

Крайно време беше Паметника на Съветската армия да се изнесе от центъра на София