Русия ни е обявила за враг. Няма как наши допълнителни действия да променят отношението на Русия. Тази позиция изрази пред Нова телевизия бившият военен министър Тодор Тагагрев. Освен това нашето бездействие показвало, че бихме се поддали и на допълнителен натиск. Също така това не ни позиционира добре пред партньорите ни.

Украйна има нужда от такава помощ, тя е жертва на агресия, категоричен е Тагарев. Има какво да предоставим, смята той. Всички наши съюзници предоставят въоръжение. Руска теза е, по думите му, че който предоставя оръжие на Украйна, се въвлича във войната. Това за него е несъстоятелна теза.

Митрофанова предупреди да не изпращаме никъде оръжия

Митрофанова предупреди да не изпращаме никъде оръжия

Увери, че Русия е надежден гарант на енергетическата сигурност от световно ниво

Тагарев смята, че руският посланик у нас Елеонора Митрофанова се държи с нас като крепостни селяни.

Той призова депутатите да решат за въоръжението за Украйна. Не е задължително това да доведе до някакви политически сътресения, смята Тагарев. Едно решение на Народното събрание щяло да е задължително за изпълнителната власт и за министъра на икономиката Корнелия Нинова.

Димо Гяуров: Изпращането на военна помощ за Украйна не ни въвлича във война

Димо Гяуров: Изпращането на военна помощ за Украйна не ни въвлича във война

Той обясни, че поведението на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова или е като на зла леля или поведението ѝ е определено от Кремъл

Натравянето на Роман Абрамович прилича на сплашване, по думите му. Как ще се развие конфликтът зависи от това дали Украйна ще си върне Херсон и какво ще се случи с Мариупол, според Тодор Тагагрев.