Каналите на въздействие на Русия няма да спрат с излизането на тези 70 души днес, но вече ще се диша малко по-свободно. Това заяви Тодор Тагарев в студиото на Нова телевизия. Той се надява обаче малко по-малко страната да се изчисти от това влияние.

Тагарев припомни, че при опита за преврат в Черна гора излязоха достатъчно данни, че Русия използва базираните си хора в България за действия на Балканите. Съвсем явно е, че "България се възприема като благоприятна за действие и предоставяща благосклонна среда за действие на Русия и това трябва да се промени". Това е среда, която до преди няколко години се разсейваше, дори и да има явни саботажи и престъпления, посочи Тагарев, който припомни взривовете във военните заводи, както и случаят с отравянето на Емилиян Гебрев и неговия сътрудник. Отговорът сякаш на всичко това бе, че обвиненията в шпионаж Николай Малинов се озова в Кремъл и дори беше награден лично от Путин, припомни Тодор Тагарев.

Очаква се изгонените руски дипломати да напуснат България

Очаква се изгонените руски дипломати да напуснат България

Това трябва да стане до края на деня

Русия води хибридна война и тя не се колебае да използва всички възможни средства, за да я води. Спря газа, без да има изгонен нито един дипломат. За Русия газът, петролът и влиянието в критични инфраструктури не са икономика, а политически лостове, заяви Тагарев и обясни, че сега трябва да се премине на по-нормална плоскост в икономическите и културните отношения между двете държави.

По повод обявеното вчера от Лена Бориславова, че българските анализатори, политици и журналисти са взимали директно пари от Руския, за да прокарват нейната пропаганда, Тагарев заяви, че не разполага с информация за това, но е явно, че се оказва въздействие върху русофилско настроения електорат в България, а Русия винаги се е старала да поддържа тези настроения сред възпитаното от десетилетия общество в наратива на една историята в полза на Русия.