Столичната община връща такса "тротоарно право" в пълния ѝ размер от 1 април. Таксата беше намалена през есента на 2019 г. заради мерките, свързани с епидемията от COVID-19, като оттогава се събира в непълен размер.

Очакваните допълнителни приходи в хазната на Столичната община от връщането на пълния размер на такса "тротоарно право" са около 1.2 млн. лв. годишно. Данните от касовото изпълнение на бюджета на Столична община показват, че през 2020 г. и 2021 г. постъпленията от тази такса са били общо с 2.2 млн. лв. по-малко.

Според Националния статистически институт броят на нощувките в София през 2022 г. се е изравнил с този през 2019 г., а туристическият бизнес - този на хотели, барове и ресторанти, е на нивата от преди пандемията COVID-19.

Във връзка с възстановяването на размера на таксата, главният архитект на София Здравко Здравков е изработил и изпратил указания, с цел подпомагане на собствениците на заведения при изпълнението на изискванията на наредбата за преместваемите обекти. За ресторантьорите ще е необходимо да подготвят и нови схеми за разполагане на преместваемите обекти.

По данни на НАП оборотът на сектор "Ресторанти и хотели" през 2022 г. е 4.6 млрд. лв., но внесените данъци и осигуровки намаляват. 383.7 млн. лв. са внесени през 2022 г. от сектор "Ресторантьорство", което е с 41.9 млн. лв. по-малко от преди епидемиологичната 2019 г.

50% намаление на такса "тротоарно право", за земеделците - 20%, предлагат от ГЕРБ

50% намаление на такса "тротоарно право", за земеделците - 20%, предлагат от ГЕРБ

Отстъпката за занаятчиите 50%