Неприятно изненадани сме, че разбираме от медиите за приети промени в постановлението за местните производители. Към нас бе поет ангажимент да го обсъдим заедно и да намерим приемливи решения. Това пише в открито писмо Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Повод за писмото му са промени в Постановление № 70 на Министерския съвет от 2020 г. за осигуряване на основни групи храни, произведени на територията на Република България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини. 

Задължават търговските вериги с над 10 обекта да предлагат регионални стоки

Задължават търговските вериги с над 10 обекта да предлагат регионални стоки

При нарушение глобата е от 15 000 до 25 0000 лв

"Ние все още не сме виждали пълния текст на промените в постановлението. Тази сутрин получихме от МЗХГ за становище частичен текст, за млякото и млечните продукти, със срок да отговорим до 12 ч. утре", пише Матеев.

По думите му текстът, изпратен от Земеделското министерство, е неприемлив за големите търговски вериги. Текстът е в разрез с разговора от преди две седмици с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. На тази среща веригите са обещали да защитят българските храни.

Според представителя на големите търговски вериги текстът, изпратен от ведомството на Десислава Танева нарушава законодателството на ЕС.

Той може да доведе до реципрочни мерки срещу български износители от други страни, както и до наказателна процедура срещу България

БАБХ публикува списък на български производители за онлайн търговия

БАБХ публикува списък на български производители за онлайн търговия

Обявени са координати и условия за включване в списъка

Според Матеев, предложеният текст не защитавал българските фермери и българското сурово мляко и освен това вреди на интересите на българските потребители. Той обещава да изпратят становището си по текста, предаден им от МЗХГ в срок.

Приетото днес Постановление на заседание на Министерски съвет отразява гласуваните и приети от народните представители текстове в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, които касаят предлагането на регионална продукция в търговските обекти.

Припомняме, че на 14 април в Народното събрание бяха гласувани изисквания за неспазване на ПМС № 70 - съгласно чл. 16а, ал. 2 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение при нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв. Народните представители приеха и определени за търговките обекти, които се задължават да прилагат Постановлението - търговски вериги с 10 и повече търговски обекта в страната.

МЗХГ продължава да следва политика на диалог с всички заинтересовани страни по Постановление чрез директен контакт, а не чрез медиите. В тази връзка бе изпратено за становище предложение до търговските вериги и фермерите за изменение на чл. 2 от документа относно предлагането на мляко и млечни продукти.

Изменението цели да гарантира изкупуването на българско сурово мляко и същевременно да не допусне продукти, които нямат аналог и не се произвеждат в България да бъдат свалени от продажба и да не присъстват в магазините.