Подадената ръка от страна на БСП за строителството на АЕЦ „Белене” не изключва работата по останалите варианти, по които работи правителството.
Това каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев във връзка с проекторешението, внесено в деловодството на парламента за падане на мораториума за строителството на АЕЦ „Белене”.

Добрев заяви, че правителството работи по съществуващите три варианта за проекта АЕЦ „Белене” и увери, че това е правилният подход.

„Това, което от БСП предлагат, бе оповестено от премиера още в събота. Не могат обаче да се изключат и останалите варианти”, коментира Добрев. Той изказа и личното си мнение, че най-добрият вариант за този проект е приватизация посредством Агенцията по приватизация.

БСП предлагат помощта си, за да строим "Белене"

БСП предлагат помощта си, за да строим "Белене"

Да падне мораториумът върху строителството на АЕЦ-а

Трябва да работим по всички три варианта, за да сме сигурни, че това е точно така. Във варианта за приватизация, акцентираме върху приватизацията, а не продажбата на проекта”, коментира герберът.

Според него Агенцията по приватизация гарантира спазването на правилата и прозрачност при процедурата. „В тази процедура по приватизация минималната цена, която следва да търсим, е тази, която до момента сме похарчили за проекта 1,5 млрд. лв”, заяви Добрев.

Според него освен тази минимална цена инвеститорът трябва да поеме ангажимент да бъде разплатено оборудването, както и сумата, присъдена от арбитража. Добрев изтъкна, че 100 % приватизация на предприятие „Белене” е възможен вариант, в случай, че се намери частен инвеститор, който да е готов на собствен риск да плати централата и направените от държавата разходи.

Освен това потенциалният инвеститор трябвало да се ангажира и с арбитражното дело към руската страна. „Работи се по три алтернативи – БСП предлага да работим по един вариант, който може да се окаже, че не е най-удачният за страната”, коментира Добрев протегнатата ръка от левицата по отношение на проекта „Белене”.

Хора, за какво ви е това Белене, питат депутати

Хора, за какво ви е това Белене, питат депутати

Обществото се облъчвало с нуждата от проекта, възмутен Валери Симеонов

„Моето лично мнение, че вариантът с приватизацията е най-изгоден по отношение на ползите, които ще извлечем”, повтори Делян Добрев.

Според него вариантът за приватизация с апортна вноска всъщност не е приватизация и там изпадаме в казуса как ще гарантираме прозрачността на тази процедура.
„Още повече апортната вноска означава, че правителството или НЕК няма да получи средства за направените инвестиции, а също така ще остане с един много малък дял”, коментира Добрев въпросното проекторешение на левицата.

Според Добрев запазването на 5 или 6% дялове от централата е по-лош вариант сравнение със 100% приватизация, тъй като проектът за АЕЦ „Белене” е в пъти по-голям от направените до момента инвестиции от НЕК.