Групата за натиск, включваща депутатите Петър Славов, Мартин Димитров, Валери Симеонов и Методи Андреев, е смутена от идеята на левицата да се строи АЕЦ „Белене”.

Обществото се облъчвало с нуждата от проекта, както обяви на брифинг в парламента патриотът Валери Симеонов. Тази присъда е сравнително добра, коментира той решението на арбитражния съд да заплатим изработеното оборудване на „Росатом”.

Припомняме, през последните няколко дни и премиерът, и енергийният министър направиха уклончиви коментари, които не изключват рестарт на проекта. Те са във връзка със задължението ни да си купим реактора, направен от Росатом за „Белене” и явната сложност да го препродадем изгодно.

Валери Симеонов, Вили Лилков, Мартин Димитров, Методи Андреев и Петър Славов са против рестарта на изграждането на втората централа. Ако ще има „Белене”, то АЕЦ-ът да се построи от чуждестранен инвеститор без държавни гаранции.

Групата депутати са против възраждането на АЕЦ „Белене” във вида, в който е била планирана. Според Валери Симеонов имало достатъчно мнозинство, за да не се възроди проектът.

До 20 милиарда лева може да струва втората централа, по думите на Мартин Димитров.

Хора, за какво ви е това Белене, какво ще го правите”, попита реформаторът и препоръча на премиера да внимава кой го съветва.

Димитров напомни и че трябва да се търси отговорност за щетите, понесени от държавата след напразно направената инвестиция по централата. „Белене не ни трябва, но трябва да бъде понесена”, категоричен бе Димитров.

Методи Андреев предупреди, че площадката на централата се намира на сеизмична зона.

От групата за натиск са категорични, че нямаме нужда от нови мощности. Освен това падало потреблението на ток.