Крайно време е процесът на ерозиране на отбранителните системи да бъде спрян, а във времената на икономическа криза и непрекъснато орязване на бюджетите за отбрана това е невъзможно да се случи без активното участие на научната общност, обяви зам.-министърът на отбраната Неджми Али.

Той откри научна конференция на тема „Военни технологии и системи за осигуряване на отбраната“, която ще се проведе в продължение на два дни в Централния военен клуб в София. Форумът е организиран от Института по отбрана съвместно с дирекция „Инвестиции в отбраната“.

Според Неджми Али институтът има огромен потенциал, но голямата задача по модернизиране на отбранителните системи и технологии е невъзможна без взаимодействието с други научни организации, както и с бизнеса.
Именно по време на този форум те трябва да намерят т.нар. платформа за обединение. „Надявам се този форум да стане място за добронамерен сблъсък на идеи“, подчерта Али.

В зала „Тържествена“ на Военния клуб доклад на тема „Институтът по отбрана – гръбнакът на научноизследователската и опитно-конструкторска дейност в системата на Министерство на отбраната“ ще представи полк. доц д-р Стоян Баланов – директор на Института по отбрана.

По-късно днес предстои кръгла маса на тема „Демилитаризация или утилизация“, а в рамките на двата дни ще се дебатира още по въпросите на комуникационните и информационни технологии и системи, киберотбраната, криптографията и информационната сигурност, въоръжение и военна техника, военна стандартизация, сертификация, качество и изпитвания и други.