Приемането на България и Румъния в ЕС постави европейските институции в непозната територия, пише лондонският "Таймс", цитиран от БНР.

Нито Италия, нито самият Брюксел, са маяци на прозрачността, но никога в историята на ЕС не са били приемани като пълноправни членове страни, толкова отслабени от системната корупция, организираната престъпност, крехката съдебна система и олигархичния контрол върху печатните и електронните медии, допълва "Таймс".

В редакционна статия, посветена на политическата криза в Букурещ, вестникът констатира, че двете нови страни-членки на Европейския съюз напомнят значително повече на Русия и Украйна, отколкото на останалите държави в ЕС.

Според "Таймс" това подсилва аргументите, че приемането на двете страни в съюза е трябвало да бъде забавено, докато извършат по-дълбоки реформи в проблемните области.

Вестникът обвинява комисаря на ЕС по разширяването Оли Рен, че е създал лош прецедент, като не е наложил на София и Букурещ ясни критерии за приемането им така, както е било направено с десетте страни, приети през 2004 г., които трябваше да изпълнят съвсем конкретни изисквания.

Според вестника осъществяването на твърде много реформи в двете държави е било оставено на тяхната добра воля, а не е било поставено в зависимост от техните преки интереси.